Skocz do zawartości
  • 0

ciekawy przedmiot z brązu

Mj

Pytanie

Napisano

Witam szanowne grono.Jako nowicjusz na forum proszę o wszelkie sugestie odnośnie tego przedmiotu,którego średnica wynosi 3cm.Na obrzeżu doszukałem się jakiegoś napisu jednak nie udało mi się go odczytać.Jedynie w dolnej części coś jakby O.R.P. lub O.R.D.Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono.Jako nowicjusz na forum proszę o wszelkie sugestie odnośnie tego przedmiotu,którego średnica wynosi 3cm.Na obrzeżu doszukałem się jakiegoś napisu jednak nie udało mi się go odczytać.Jedynie w dolnej części coś jakby O.R.P. lub O.R.D.Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Napisano
Nikt nie ma żadnych pomysłów? Nikt się z niczym podobnym nie spotkał? Proszę o pomoc. Wygląda mi to na bardzo stare i ręcznie kute.
Napisano
A czy może posiada ktoś jakiś dobry program graficzny i w ramach koleżeńskiej pomocy mógłby p-wszą fotkę obrobić i spróbować odczytać napis? Będę niezmiernie wdzięczny.
Napisano
Jesli by było wiekszej średnicy to z dużym przekonaniem obstawiał bym na umbo od tarczy. Ale jednak te 3 cm. Hmm Najprawdopodobniej okucie pasa lub nabijka jakiegoś przedmiotu (możliwe ze nawet i tarczy)

+++pozdr++++
Napisano
Mi początkowo też kojarzyło się z tarczą, ale w muzeum powiedzieli, podobnie jak Ty, że jest za małe. Poza tym skąd ten napis?Gdyby to był fragment tarczy napis byłby od wewnątrz.W sumie to najbardziej mnie ten napis interesuje(ręcznie kuty wg mnie).Próbowałem go odczytać ze słownikiem niemieckiego i łaciny, ale litery są tak rozbite , że do jednej może pasować kilka innych.Zdrów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie