masniak Napisano 14 Listopad 2008 Autor Napisano 14 Listopad 2008 Witam!Czy polscy partyzanci mogli miec mausery c96?Moze macie wymiary kolbokabury???
8total4 Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 jasne że mogli, śp. Dziadek mojego Sąsiada nosił C96 całą okupację, będąc w AK.pozdro!
masniak Napisano 14 Listopad 2008 Autor Napisano 14 Listopad 2008 Diięki!!!nie wiesz może skond go miał???
sudajew Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 pewnie z Allegro.pl, a tak na serio to ja bym obstawiał broń zdobyczną, lub gwizdnięta szkopowi
masniak Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 ale ponoc dodczas II wojny niemcy nie używali chba tych pistoletów W czasie I wojny światowej na zamówienie niemieckiej Armii wyprodukowano 150000 pistoletów na amunicję Parabellum 9 mm. Ta wersja była znana jako "czerwona dziewiątka z racji dużej liczby "9 wypalonej i czerwono wymalowanej na rękojeści pistoletu w celu odróżnienia ich od wersji na amunicję 7,63 mm ".no nie wiem...
8total4 Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 od I do II WŚ nie minelo bardzo wiele czasu, wiec pewnie ze strychu sciagnieta była..Slyszalem tez historię że jak brakowało amunicji to szukano po okopach z I wojny konserw z nabojami, a szpeju leżało w transzejach podobno bardzo duzo..pozdro!
maxikasek Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 Był dośc popularny na cywilnym rynku. Także w WP jako broń osobista kupowana prywatnie.W WH nie był raczej stosowany z uwagi na niepraktyczność (za duży), choć wielu oficerów kupowało go prywatnie. Za to jak cały złom trafił do policji i SS.
masniak Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Napisano 27 Grudzień 2008 Jeszcze jedno: czy partyzanci mogli posiadać hotchkiss'a wz.14? Były one na wyposażeniu WP przed II Wojną. Jakie bronie ciężkie mogły mieć oddziały partyzanckie? Znacie jakiś konkretny oddział (nie banda) walczący na Podhalu??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.