Skocz do zawartości

Bunkry w Breslau..przeczytane..ręce opadają..

pepe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moze i Pan Prof. Maroń jest wielkim eoretykiem wojskowosci" to moze teraz czas na praktyke ..Bunkry mozna inaczej zabespieczyc przed bezdomnymi, wysadzanie schronów tylko z tego powodu ( lub podobnych ) jest idiotyczne..
Napisano
Nie chce tutaj bronic Maronia, chociaz go szanuje i raz z nim nawet whiskacza na seminarce wychlalem. Mysle ze Maron jak to Maron udzielil tego wywiadu z pewna ironia, we Wroclawiu duzo sie dzieje i albo sie burzy ciekawe obiekty albo sie zaslania zabytki. Maron moze chcial przez ta ironie powiedziec ze nalezy wszystko wysadzic w pierony i postawic na ich miejscu nowe markety. Pismak jak to pismak inaczej zinterpretowal jego slowa, podchwycil temat, troche moze dodal od siebie i wyszlo jak wyszlo,czyli sensacja jak w super expressie. Mam nadzieje ze to tak wlasnie bylo...
  • 2 years later...
Napisano
Nie mogłem sie powstrzymac jako FAN" pana prof. Maronia..dzisiajesz Gazeta Wrocławska donosi..wywiad z prof. ja zaliczam sie do grupy historyków którzy uwazaja ze powstanie Warszawskie było zbrodnią. I mam tu na mysli decyzje o wybuchu powstania..A niektórych z tych , których optowali za wybuchem , mozna nazwać czrnymi charakterami.To chocby generał L.Okulicki. To m.inn. JEGO decyzje doprowadziły do hetakomby miasta i jego mieszkańców.." dalszych bajań prof" nie chce mi sie pisac ..Niestety o Stalinie i Hitlerze w tym mini wywiadzie nie ma nic ..hmm..Moze czas na emeryturke ..??
  • 2 weeks later...
Napisano
Kol. Poszukiwacz bunrów artykuł ktory podales jest nieaktualny i zawiera duzo nieaktualnych informacji zalożony 16 XI 2008 :)

Min na stronie napisano:
W schronie na pl. Strzegomskim w przyszłości ma się mieścić Muzeum Festung Breslau"

a finalnie jest:
http://www.muzeumwspolczesne.pl/index.html

Ciesze sie mimo wszystko bo z tego co czytalem byly nawet pomysly aby obiekt poprostu usunac. Ważne ze przezyje.

Uwazam ze muzeum Festung Breslau jako take nie powstanie nigdy :( mysle ze miasto uwaza ze sam arsenal po czesci spelnia takowa funkcje aczkolwiek ja bym sie z tym nie zgodzil.

w dawnym szpitalu podziemnym na pl. Solnym ma powstać Muzeum Figur Teatralnych"

O tym słyszalem juz nie raz i szczerze bylem w wielkim szoku bo nawet w tym miejscu mozna by bylo po odswiezeniu" stworzyc muzeum Festung Breslau. Chociazby ze wzgledu na nienaruszoną kubature w srodku tak samo jak napisy na scianach ale jak widac to chyba malo istotne skoro z najlepiej zachowanego obiektu jesli chodzi o te oryginalne szczegóły" chce sie robic Muzeum Figur Teatralnych :( tu jestem w najwiekszym szoku bo jak dla mnie byloby wielka strata zamalowywanie / niszczenie owych napisów na scianie i zapewne zmiana kubatury tak zachowanego obiektu :(

Coraz czesciej mam wrazenie ze historia jest w modzie" jest promowana przez media oraz państwo ale tez zauwazam ze jesli chodzi o wroclaw to za wszela cene chce sie w nim od 1945 roku zamazac jego niemiecka historie. Na otwarcie muzeum stricte poswieconego Festung Breslau ja osobiście nie licze i raczej mam świadomosc ze ja tego raczej nie doczekam a jak doczekaja tego moje dzieci to muzeum zapewne bedzie miescilo sie w budynku ze szkla i chromowanych rurek bo wiecznie marzy nam sie zachod i tak jest modnie a wszystkie obiekty mogace spelniac taka funcje i zwiazane z FB beda zapewne zniszczone albo zmienia swoje przeznaczenie na zupelnie inna bajke ..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie