anton1984 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 Witam. Chciał bym żeby ktoś to rozszyfrował. Kamień znajduje się na Zamku Gryf w Proszówce. Wiem że w czasie wojny trwały tam jakieś badania w podziemiach. Może ktoś potrafi mi pomóc.Pozdrawiam
anton1984 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 O to chodzi że nic się nie działo.Od końca XVIII w. zamek jest ruiną, a co ciekawe niemiaszki doprowadzili tam elektryczność i wodę. Materiał (kamienie) z zamku posłużył do budowy folwarku i budynków mieszkalnych we wsi i postało tylko 40% murów, a i tak imponuje wielkością
Swiety82 Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 Skup się na dacie 1931, która widnieje na kamieniu. W 1931 o ile dobrze pamiętam swastyki jako symbolu niemiec jeszcze nie było, dlatego myślę że nie należy jej zbytnio brać pod uwagę.Dowiedz się kto mógł być wykonawcą pomnika(ówczesny kamieniarz) i spróbuj powiązać jakieś wątki z historii.
anton1984 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 To nie jest pomnik.Kamień jest w ścianie przy wejściu do lochu lub czegoś takiego. Zdaję sobie sprawę że swastyka tam nie pasuje. Wydaje mi się że w 1931 zamek można było jeszcze zwiedzać, później już był obiektem wojskowym i akaz wstępu".Poszukam jeszcze coś z tą datą choć nie wiem czy coś znajdę bo to malutka miejscowość.Pozdrawiam
anton1984 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 Witam. Chciał bym żeby ktoś to rozszyfrował. Kamień znajduje się na Zamku Gryf w Proszówce. Wiem że w czasie wojny trwały tam jakieś badania w podziemiach. Może ktoś potrafi mi pomóc.Pozdrawiam
Pytanie
anton1984
Witam. Chciał bym żeby ktoś to rozszyfrował. Kamień znajduje się na Zamku Gryf w Proszówce. Wiem że w czasie wojny trwały tam jakieś badania w podziemiach. Może ktoś potrafi mi pomóc.
Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.