Skocz do zawartości
  • 0

Rebus z kamienia

anton1984

Pytanie

Napisano

Witam. Chciał bym żeby ktoś to rozszyfrował. Kamień znajduje się na Zamku Gryf w Proszówce. Wiem że w czasie wojny trwały tam jakieś badania w podziemiach. Może ktoś potrafi mi pomóc.
Pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O to chodzi że nic się nie działo.
Od końca XVIII w. zamek jest ruiną, a co ciekawe niemiaszki doprowadzili tam elektryczność i wodę. Materiał (kamienie) z zamku posłużył do budowy folwarku i budynków mieszkalnych we wsi i postało tylko 40% murów, a i tak imponuje wielkością
Napisano
Skup się na dacie 1931, która widnieje na kamieniu. W 1931 o ile dobrze pamiętam swastyki jako symbolu niemiec jeszcze nie było, dlatego myślę że nie należy jej zbytnio brać pod uwagę.
Dowiedz się kto mógł być wykonawcą pomnika(ówczesny kamieniarz) i spróbuj powiązać jakieś wątki z historii.
Napisano
To nie jest pomnik.
Kamień jest w ścianie przy wejściu do lochu lub czegoś takiego. Zdaję sobie sprawę że swastyka tam nie pasuje. Wydaje mi się że w 1931 zamek można było jeszcze zwiedzać, później już był obiektem wojskowym i akaz wstępu".
Poszukam jeszcze coś z tą datą choć nie wiem czy coś znajdę bo to malutka miejscowość.
Pozdrawiam
Napisano

Witam. Chciał bym żeby ktoś to rozszyfrował. Kamień znajduje się na Zamku Gryf w Proszówce. Wiem że w czasie wojny trwały tam jakieś badania w podziemiach. Może ktoś potrafi mi pomóc.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie