lina_90 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 Witam Kolegów! Dziś trafił mi sie hełm niemiecki. Mam mały problem z ustaleniem tego czy to ,,maskowanie'' jest oryginalne czy to radosna twórczość rolnika? Kilka fotek poniżej.
Kubuś 2001 Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz stwierdzić oryginalność kawałka szmaty, który był kiedyś np. prześcieradłem czy kawałkiem innego płótna?! Obawiam się, że to niemożliwe. Natomiast, jeżeli twierdzisz, że hełm pod szmatą jest w innym stanie niż poza nim to obstawiałbym za oryginalnością całości.
lina_90 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 Dzięki za sugestie. Prosiłbym szanownych kolegów o to by również podzielili się swoim zdaniem.pzdr
lina_90 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Kolego nie do końca mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o ustalenie czy ta ,,szmata''i siatka zostały założone na hełm w epoce tzn czy wykonał je żołnierz czy też ktoś się po wojnie bawił jak to często robiły dzieci z hełmami.
marcjew Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Mozliwe ze foto szmatki od wew. strony pomoze w rozwiklaniu tej zagadki!Jak wyglada miejsce styku druta z rantem?
lina_90 Napisano 16 Listopad 2008 Autor Napisano 16 Listopad 2008 W miejscu gdzie drut styka się z rantem, rant nie jest praktycznie skorodowany. Foto zrobione było tuż po zdjęciu siatki przeze mnie i ponownym założeniu wiadomo, nie mogłem się powstrzymać ,żeby nie zobaczyć hełmu pod szmatą :) Dlatego też szmatka nie dokładnie była na hełmie przymocowana tak jak na zdjęciu. W miejscu gdzie są na niej dziury, na skorupie hełmu są drobne wżery. Dzisiaj postaram się wrzucić fotki skorupy.pzdr
Kubuś 2001 Napisano 12 Listopad 2008 Napisano 12 Listopad 2008 W jakim stanie jest hełm pod tą szmatą? W zależności, w jakich warunkach był przechowywany powinien być w gorszym lub lepszym stanie jak odsłonięta część. Ale przede wszystkim powinien się różnić. Jeżeli jest w tym samym stanie to podejrzewam, że szmata nie jest z tego hełmu. Co do hełmów z drutami to kilka takich sztuk wykopałem i nie są niczym dziwnym.
Luftlander Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 Raczej nie jest to dzieło rolnika. Jakiś czas temu przeglądałem niemiecką instrukcję i był tam instrukcje i rysunek jak doraźnie maskować hełm w polu i była tam taka sama konstrukcja z drutu.Pozdrawiam
lina_90 Napisano 13 Listopad 2008 Autor Napisano 13 Listopad 2008 Panowie głownie a raczej jedynie chodzi mi o to by ustalić czy to maskowanie jest oryginalne. Czy jest z tego hełmu czy nie to już sprawa drugorzędna. pzdr
huk 100 Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 wszystko sie zgadza z tym maskowaniem - ale mnie nurtuje jeden temat jeżeli szmata ocalała to dlaczego wkładkę wcięło :) -pozdro
boat88 Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 ja kiedyś widziałem zdjęcie jak ktoś wykopał hałer niemiecki z takim drutem wokół,wyglądał jak ten tylko wiadomo prosto z ziemi,ale tak robili z tym maskowaniem...
lina_90 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 Witam Kolegów! Dziś trafił mi sie hełm niemiecki. Mam mały problem z ustaleniem tego czy to ,,maskowanie'' jest oryginalne czy to radosna twórczość rolnika? Kilka fotek poniżej.
lina_90 Napisano 12 Listopad 2008 Autor Napisano 12 Listopad 2008 Witam! Stan pod szmatą jest nieco lepszy. Zachowały się kalki. W miejscu gdzie siatka ,,styka się z hełmem'' zachowało się więcej farby feldgrau. Natomiast pod nią jest jaśniejsza farba. Jak znajdę chwilkę to wrzucę foto.
emilwkpg Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 jak na moje to oryginal tylko ze juz zniszczony zimowe maskowanie. jak prosto ze stalingradu .piekny okazik
lina_90 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Napisano 11 Listopad 2008 Witam! Huku był wkład, podpinka itp. Rolnik u którego znalazłem hełm mówił ,że wywalił bo był poszarpany i nie podobało mu się. Mam jeszcze z niego 2 nity wprawdzie oberwane ale komplet.pzdr
Pytanie
lina_90
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.