Witam Kolegów. Posiadam coś takiego. Wygląda jak bardzo długi kordzik lub szpada. Piękna rękojeść z brązu ze śladami grubego złocenia. Wyprodukowana przez słynną przedwojenną odlewnię brązów Braci Łopieńskich w Warszawie. Bardzo długa głownia. Całość o długości 84cm. Rekojeść z orłem 17cm. Głownia z dwoma zbroczami, ostra" z jednej strony. Przeszukałem net i nie mogę nic znależć. Znalazłem taki egzemplarz oferowany jao replikę na stronie płatnerza - ale żadnej informacji. Ktoś mi zasugerował, że to niezmiernie rzadki kordzik ambasadorski z okresu II Rzeczpospolitej, nadawany razem z nominacją ambasadorską - niestety nie mogłem tego potwierdzić. Może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł. Dzięki za wszelkie sugestie.
Pytanie
ra_v
Witam Kolegów.
Posiadam coś takiego. Wygląda jak bardzo długi kordzik lub szpada. Piękna rękojeść z brązu ze śladami grubego złocenia. Wyprodukowana przez słynną przedwojenną odlewnię brązów Braci Łopieńskich w Warszawie. Bardzo długa głownia. Całość o długości 84cm. Rekojeść z orłem 17cm.
Głownia z dwoma zbroczami, ostra" z jednej strony.
Przeszukałem net i nie mogę nic znależć.
Znalazłem taki egzemplarz oferowany jao replikę na stronie płatnerza - ale żadnej informacji.
Ktoś mi zasugerował, że to niezmiernie rzadki kordzik ambasadorski z okresu II Rzeczpospolitej, nadawany razem z nominacją ambasadorską - niestety nie mogłem tego potwierdzić.
Może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł.
Dzięki za wszelkie sugestie.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.