XII Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 Witam,Dziś na wykopkach znalazłem dziwną monetkę :) Po wyciągnięciu z ziemi i delikatnym przetarciu wyszedł srebrzysty kolorek wraz z nominałem 5 kopiejek z 1880r. nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby to była mała monetka no ale ta ma 32mm średnicy :D Po wyczyszczeniu na jej powierzchni wyszły takie dziwne pory :D jak po odlewie... Brakuje również części rantu w formie ząbków, który został chyba starty pilnikiem - mi to przypomina obcięty wlew do formy... Moje pytanie brzmi czy to fals teraźniejszy czy raczej z epoki jeśli to jest fals w ogóle.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XII Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 ups fotki zapomniałem wstawić... ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
XII Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raned Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Sądzę, że jest to standartowe 5 kopiejek miedziane, które ktoś dla zabawy posrebrzył. Zdarzyło mi się kiedyś znaleźć posrebrzonego feniga niemieckiego i sam dla jaj posrebrzyłem pięciofenigówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latający holender Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Moja piątka pomalowana była na czerwono.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XII Posted November 6, 2008 Author Share Posted November 6, 2008 myślę, że to jest odlew jednak bo w miejscu gdzie powinny być ząbki na obrzeżu ich nie ma tylko gładka powierzchnia (na odcinku ok 1cm) w tym miejscu widać rysy wzdłuż obwodu tak jakby powstały od pilnika. Mi najbardziej zależało na ocenieniu tego czy to fals z epoki czy też nie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raned Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Gdyby ktoś fałszował 5 kopiejek to miałoby to na celu imitować oryginalną miedzianą monetę aby wprowadzić do obiegu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.