Skocz do zawartości

5 Kopiejek 1880r. 32mm srebrne?

XII

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Dziś na wykopkach znalazłem dziwną monetkę :) Po wyciągnięciu z ziemi i delikatnym przetarciu wyszedł srebrzysty kolorek wraz z nominałem 5 kopiejek z 1880r. nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby to była mała monetka no ale ta ma 32mm średnicy :D Po wyczyszczeniu na jej powierzchni wyszły takie dziwne pory :D jak po odlewie... Brakuje również części rantu w formie ząbków, który został chyba starty pilnikiem - mi to przypomina obcięty wlew do formy... Moje pytanie brzmi czy to fals teraźniejszy czy raczej z epoki jeśli to jest fals w ogóle.

Pozdrawiam.
Napisano
Sądzę, że jest to standartowe 5 kopiejek miedziane, które ktoś dla zabawy posrebrzył. Zdarzyło mi się kiedyś znaleźć posrebrzonego feniga niemieckiego i sam dla jaj posrebrzyłem pięciofenigówkę.
Napisano
myślę, że to jest odlew jednak bo w miejscu gdzie powinny być ząbki na obrzeżu ich nie ma tylko gładka powierzchnia (na odcinku ok 1cm) w tym miejscu widać rysy wzdłuż obwodu tak jakby powstały od pilnika. Mi najbardziej zależało na ocenieniu tego czy to fals z epoki czy też nie :)
Napisano
Gdyby ktoś fałszował 5 kopiejek to miałoby to na celu imitować oryginalną miedzianą monetę aby wprowadzić do obiegu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie