Skocz do zawartości

Rutus Solarsi i wizyty w serwisie???

tadeks6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam zamiar zmienić wykrywkę i myśle o solarce. Lecz słyszałem, że posiadaczom zdażają się częste wizyty w serwisie..? Czy jest to naprawde aż tak awaryjny wykrywacz?????????? Pozdro tadeks6.
Napisano
Ja mam solarke 1,5 roku i byla 2 razy w serwisie.

Pierwszym razem szawankowało mi strojenie do gruntu, po pzregladzie w serwisie nie stwierdzono zadnych uszczerbków. A z czasem grunt jakby mniej pzrestał szwankowac.

Nastepnym razem na skutek najechania rowerem na kabel, został on wyrwany z gniazda cewki. Zbiegło sie to w czasie z wprowadzeniem proximy i niby przez to wymiana cewki trwała dość długo ale nie policzono za nią ani grosza, mimo ze uszkodzenie nie podlega gwarancji.

pozdrawiam
Napisano
Witam, i znów mam problem... Dotychczas miałem do czynienia z wykrywaczem PULSAR 4" Chodzę z nim od roku, w wakacje klka godzin z sovereignem GT, i 3 dni z Fisherem CZ-5... No i juz byłem zdecydowany co do kupna solarki, i znów nie wiem, czy z tak skromnym doświadzceiem poradze sobie z solarką... Podobno jest to bardzo trudny wykrywacz.. Czy wy posiadacze solarki długo się uczyliście ją obsługiwać rzeby dojść do perfekcji?????????????? Pozdro tadeks6
Napisano
Solarka jest moim pierwszym wykrywaczem jaki kiedykolwiek trzymalem w reku i sczerze mowiąc poczatki nie byly latwe. Niestety nie mialem nikogo kto by mi pomógł w jego zrozumieniu i twierdze ze jak dla poczatkujacego i calkowiecie zielonego poszukiwasza to dosc trudny sprzęt. Niestety nie mam porównania z innymi wykrywaczami.

pozdrawiam loszo
Napisano
Solarka nie jest taka trudna w obsłudze tylko trzeba wsłuchiwać się co do ciebie mówi a wtedy szybko ją zrozumiesz mi to zajęło jakieś 3 do 4 wypadów w teren chociaż przyznam że miałem bardzo dobrego nauczyciela który chodził z tym sprzętem dłuższy czas a jeśli chodzi o wyniki to są bardzo dobre wręcz znakomite poszukaj w wyszukiwarce moich postów to sam się przekonasz.Zdrów
Napisano
To był mój pierwszy profesjonalny" wykrywacz i też byłem przerażony opiniami na forum o jego trudności.
Uczyłem się go sam, nikt mi niczego nie podpowiadał. Zrozumienie osiągnąłem po mniej więcej 5-6 wyprawach. Na pewno nie było to pełne zrozumienie, gdzieś po pół roku wszedłem na wyższy poziom:))) Parę dni temu znowu odkryłem nową rzecz w solarce:))) Także nauka trwa non stop.

Pierwsze co należy zrobić to przeczytać od blachy do blachy instrukcję obsługi. Czytać powoli i uważnie starając się maksymalnie dużo zrozumieć. Ja przeczytałem instrukcję 3 razy zanim uruchomiłem go i wyszedłem w teren. Najpierw do mojego sadu -> pochodziłem, nic nie skapowałem:))) Tutaj rada, dobrze idąc w pole na pierwsze testy wziąć ze sobą instrukcję.
Potem było już coraz lepiej. Chodziłem, kombinowałem, pierwsze sygnały, pierwsze dołki. I tak czas zleciał.
Mniej więcej po pół roku, wpadał mi w rękę instrukcja obsługi. Zacząłem ją znowu czytać i o dziwo zrozumiałem o wiele więcej niż poprzednim razem. Miałem już jako takie doświadczenie terenowe, mogłem je skonfrontować z tekstem -> wyszło mi to na dobre.
Jak już pisałem wcześniej parę dni temu odkryłem" w solarce tryb statyczny z dyskryminacją:)))

Teraz po dłuższym użytkowaniu uważam ten wykrywacz za zbyt analogowy i rozglądam się za czymś bardziej skomplikowanym" ale jako pierwszy wykrywacz uważam go za doskonały wybór i nie wyobrażam sobie czegoś mniej elektronicznego" na pierwszy raz. To że nie masz doświadczenie w kopaniu" nie skazuję Cię na ultra analogową piszczałę, która tylko gra nad jakimkolwiek metalem. Należy wymagać czegoś więcej i solarka spełnia (oczywiście piszę za siebie) te wymogi.

I nie bój się, chyba nie da się ustawić solarisa tak żeby nic nie wywąchał (przynajmniej ja nie osiągnąłem takiego stanu wtajemniczenia:))) -> jeżeli wykrywacz będzie milczał to najpewniej wina miejscówki.

To na razie tyle.

Pozdrawiam serdecznie.
Napisano
Witam. Mam solarkę od roku jesli się boisz ustawien to chodz na dynamiku na ustawieniach fabrycznych i jedynie czym przyjdzie ci kręcic to potencjometrem gruntu i to żadko. Naprawdę polecam sprzęt, tez zapraszam do sprawdzenia moich postów a zobaczysz wyniki. Pozdro
Napisano
...chyba nie da się ustawić solarisa tak żeby nic nie wywąchał..."

No ja mialem raczej odwrotny problem w postaci gwozdzi o odłamków.

Chodzę na trybie dynamicznym, jakos nie moge przekonac sie do statyka, i tu pytanie do Was, na jakich trybach szukacie i czy fakjtycznie na statyku są lepsze zasiegi?
Zzukam głównie po lasach w rejonie okopów.
Napisano
Też chodzę na dynamice, ale powoli przekonuję się do statyka, którego kiedyś uważałem za coś niepotrzebnego:)))
W instrukcji stoi że statyk jest głębszy jeżeli chodzi o żelazne przedmioty, ja szczerze powiedziawszy nie kopałem jakiś ultra głębokich dołów ani na dynamice ani na statyce. Ale u nas wszystko pod ściółką:)))

A jak masz problem z gwoździami i odłamkami znaczy, że za chytrze" operujesz gałeczką dyskryminacji ;) Ja zwykle chodzę z ustawieniem 3/4 - pełna. Problem mniej więcej znika. Choć czasami kopie się za jakąś pierdółką, tu nie będę zaprzeczał.

Pozdrawiam.
  • 2 months later...
Napisano
Ja mam solarisa już 1,5ruku i był w tym czasie 2 razy w naprawie. Pierwszy raz to zrobiła się przerwa w przewodzie od cewki, jednak w naprawie została wymieniona cewka na nową. Drugi raz to Po włączeniu piszczał jak zwariowany i nie pomagało żadne ustawianie gałkami. Wprawdzie firma doskonale się wywiązuje z napraw,jednak to trochę długo trwa.
Ogólnie z samego wykrywacza jestem zadowolony, to dobry sprzęcik i jak mi się wydaje łatwy w obsłudze.
Jedyny problem z ustawieniami dyskryminacji mam z tym iż nie mogę wyciąc gwoździ o przekroju kwadratowym takich do podków końskich tzn, ufnali. Co do serwisu to może by się ktoś wypowiedział kto ma go dłużej niż dwa lata , jak jest z serwisem pogwarancyjnym.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam, ja mam solarkę po gwarancji i korzystając z zimowej przerwy wysłałem go na przegląd do serwisu (Rutusa). Z przesyłkami trwało to 2 tygodnie.
P.Arek zadzwonił, porozmawialiśmy trochę, poradził co i jak, i podał termin wysyłki. Wykrywka przyszła dziś w południe.
Za przegląd nie zapłaciłem ani grosza! -co mnie mile zaskoczyło... podoba mi się taki serwis!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie