Jump to content
  • 0

Prośba o identyfikację formacji wojsk.

fafik

Question

Otrzymałem od znajomego skany fotografii z, których zapewne można dużo więcej się dowiedzieć niż to co wie o nich właściciel. Są odznaki pułkowe, niestety bladego pojęcia nie mam jakich formacji i tu proszę o pomoc.
W przypadku ostatniej fotografii przesłanką identyfikacji jest tylko umundurowanie, proszę o pomoc w określeniu formacji oraz przybliżonego okresu obowiązywania takich sortów mundurowych.

pzdr
fafik

10 answers to this question

Recommended Posts

1 - elew jednej ze Szkół Podoficerskich Piechoty, posiadający Państwową Odznakę Sportową

2 - członek jakiejś organizacji paramilitarnej, pozarządowej, już nie pamiętam niestety co to było ta R" na naramiennikach i patkach...

3 - Ogólnie ciężka sprawa, mało wyraźne zdjecie. Ale:
Oczywiście kawalerzyści.Proporczyki jednolitej barwy, dosyć ciemne, 6 PU, 11PU, 13 PU, 14U itd. Sporo możliwości.

Żołnierz po lewej - szabla wz21/22, ten po prawej - nie potrafię rozpoznać...? Albo mi się już na oczy rzuca, albo to jakiś nietypowy wzór szabli.

Obydwaj mają nietypowe - sześcioguzikowe mundury, pewnie przeróbka z mundurów państw zaborczych.
U obu są także sznury naramienne oficerow, adiutantów itp, ale patrząc na stopień (szeregowcy, ta plama na naramienniku wygląda na monogram pułkowy) pewnie założyli sobie do zdjęcia".
Do tego lewy ma pas szeregowego, prawy oficerski z kowalicyjką.

Potworny miszmasz, kawaleryjska fanfaronada ;-)

Otrzymałem od znajomego skany fotografii z, których zapewne można dużo więcej się dowiedzieć niż to co wie o nich właściciel. Są odznaki pułkowe, niestety bladego pojęcia nie mam jakich formacji i tu proszę o pomoc.
W przypadku ostatniej fotografii przesłanką identyfikacji jest tylko umundurowanie, proszę o pomoc w określeniu formacji oraz przybliżonego okresu obowiązywania takich sortów mundurowych.

pzdr
fafik

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information