Skocz do zawartości

Prawidłowa Rekonstrukcja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam prosze o rade dotyczącom rekonstrukcji umundurowania z okresu styczen-maj 1945r,czy takie zestawienie dla piechoty Wehrmachtu bedzie prawidłowe
Bluza-M40
Spodnie-M43
Czapka-M43
Hełm-M42
Jest to zestaw startowy,do dalszej kompletnej rekonstrukcji na bazie firmy STURM

Witam,
skoro ma być to rekonstrukcja żołnierza WH w zasadzie z samego końca wojny (czyli jak piszesz styczeń-maj 1945 roku) to proponuję bluzę M43 (a nawet M44) jako znacznie lepsze rozwiązanie. Reszta wymienionych elementów jest na wskazany przez Ciebie okres odpowiednia.

Pozdrawiam
Hindus

Już nie bądźmy tacy purytańscy Hindus z tymi bluzami mundurowymi :)...Mógłby nawet chodzić w bluzie M-36 z naszytym ostatnim typem orła drukowanym na trójkątnym podkładzie - i nie popełniłby błędu, są zdjęcia :)

Po drugie nie za bardzo są dostępne bluzy M-44 w ślicznym
brązowo-oliwkowym kolorze, podobne spodnie i czapki...

M-44 w standardowym Feldgrau" nie robią już takiego wrażenia.

Ja bym dodał jeszcze:

-wymieszane parciane, skórzane i preszpanowe elementy wyposażenia, w sumie moim osobistym ideałem byłby chyba skórzany pas, ladownice do wybranej broni (stg44!), parciane szelki i preszpanowy pokrowiec na łopatke.

-Brązowe trzewiki z jak najbardziej wymiętolonymi opinaczami lub skarpetami

-jak najwiecej ersatzowych elementów! ; )

Ja mam kurtke M44 z szaro-burego sukna i czapke do niej, uszyte kiedys przez znajomego, zaraz aż zmontuje taka sylwetke i wrzuce fote na manekinie.

z tyłu: widać zielony kubek do manierki, preszpanowy pokrowiec na łopatke (nie, łopatka nie jest LWP, i ma poprawna koncowke trzonka :P) i dodatkowy pas od ładownic do STG podtrzymujacy całość (wprowadzono takie rozwiązanie ze względu na znaczną wagę magazynków)

I ostatnie foto ; )

Czy jest to prawidłowy zestaw? myślę że tak, choć to tylko jedna z setek możliwych konfiguracji na ten okres, można by dodać celte, późnowojenny plecak, A-rame (chociaż to nie koledze na zdjeciu który jest z GJ), można by zabrac jedna ładownice, dodac bagnet...kombinacji są tysiące ; )

No i jeszcze kwestia jaka jedostka, bo moze byc i jeszcze bron wydawana wszelakim nie pierwszolinijnym - najpopularniejsze M-Carcano, Berthiery, MAS-y, mausery belgijskie.

Zas z erzatzow widywanych - brytyjskie pasy, spinacze, kurtki szyte ze zdobycznego sukna (wiec wszelakie kolory), buty USA, wloskie manierki i menazki itp itd, byle bylo logicznie dobrane do sylwetki.

„…Mógłby nawet chodzić w bluzie M-36 z naszytym ostatnim typem orła drukowanym na trójkątnym podkładzie - i nie popełniłby błędu, są zdjęcia :)…”

Acer, owszem jasne, że mógłby – ale mimo wszystko uważam, ze było by to mało interesujące rekonstruktorsko rozwiązanie, a przecież o to między innymi chodzi w naszym hobby :)

„Mrówka” robi w Chinach takie bluzy M44 – niestety jeszcze nie miałem jej w rękach, więc wrzucam tylko zdjęcie z jego oferty.

Pozdrawiam
Hindus

Wiesz Kolego,
niby ostatnie 5 miesięcy wojny, ale trochę inczej Twój mundur będzie wyglądał JESZCZE w styczniu 45, a inaczej JUŻ w maju 45.
Łatwiej chyba będzie określić, co może się na taką sylwetkę składać.
Tak, jak koledzy pisali wcześniej, wszystkie produkty ersatzowe, pomieczanie elementów parcianych ze skórzanymi.
Możesz przymierzyć się do kamuflażu, Sumpf we wszystkich odmianach, nawet Leiber Muster.
Ładownica, jeśli do kb, to może być jedna.
Jak byś jeszcze napisał, jaki TDW (teatr działań wojennych) leży w Twoich zainteresowaniach, było by łatwiej coś doradzić.

Drobiazgi z fotki zostawili w rejonie Jelesnia-Zywiec wlasnie goscie z 253 ID (bądź z 320 VGD - jedni i drudzy operowali w tym rejonie od lutego do poczatku kwietnia 45), typowe późno wojenne klamoty, ramka z preststoffu sygnowana na 45, bagnet ( 44ddl) w erzatzowej nitowanej zabie ( trafiony jako komplet)i emalowana manierka z pokrowcem z nitowanymi szlufkami.

Pytanie do Kolegi Bergfuhrera- Kto szył preszpanowy pokrowiec na saperkę?
Swoją drogą przyjmij od mojej skromnej osoby gratulacje- wyłamałeś się i zaprezentowałeś późną wojnę w sposób naprawdę interesujący, wówczas gdy inni ograniczają się do zdjęcia paska od chlebaka z hełmu i założenia szelek, Ty stworzyłeś od nowa prawidłową sylwetkę na okres późnej wojny.

Otóż i źródle zdjęć do których dałeś Hindus odnośnik jest i zdjęcie bluzy M-36 z trójkątnym orłem późnego typu.

Jedno co jest pewne to to, że wśród masy setek tysięcy niemieckich żołnierzy kapitulujących w Czechosłowacji w maju 1945 roku miks wszelkiego typu mundurów ogólnowojskowych i mundurów kamuflażowych był niesamowity, większy niż się komukolwiek teraz wydaje. Wszystkie typy wojennych bluz mundurowych, od M-36 po M-44 we wszelkich kombinacjach (umundurowanie pochodzące z renowacji, etc.), wszelkie modele kamuflaży WH i SS włącznie z Leiberem" w istnienie którego część kolekcjonerów po prostu wątpiła.

Do tego duże ilości umundurowania niestandardowego, zapewne prywatnie zamawianego i wykonywanego z wojskowych materiałów kamuflujących i ogólnowojskowych bez kamuflażu lub też z materiałów niekontraktowych - cywilnych i zdobycznych (tak jest nawet z tego)

Jeżeli mówimy o mało oryginalnym" rozwiązaniu dla rekonstruktora (mam co prawda tu inne zdanie jako pasjonat chociażby tych fotografii ale rozumiem ciebie zawodowego" ;) rekonstruktora Hindus) to Kolega mógłby sobie sprawić bluzę mundurową M 45 - wtedy faktycznie będzie miał ostatnią wersję munduru niemieckiego z ostatnich dosłownie chwil wojny.

Co do M 44 wykonanego z włoskiego sukna, to moim zdaniem znacznie lepiej prezentują się rzeczy wykonane z włoskiej gabardyny. Oczywiście mundury M 44 i czapki M 43. Gust jest tu jednak rzeczą indywidualną.

Co do ostatniej dalekowschodniej oferty bluzy M 44, wciąż kolorystycznie to nie jest to - odnoszę wrażenie, że znacznie lepiej by to wyglądało jakby uszyli tą bluzę z materiałów z których się szyje polskie przedwojenne mundury szeregowych/podoficerów. Kolor byłby wreszcie bardziej zbliżony do oryginału.

Witam
Parę lat temu miałem okazję rozmawiać z byłym żołnierzem WH który wycofywał się od Raciborza w kierunku Ostrawy pamiętam że opowiadał o kolumnie w jakiej jechali .W tej kolumnie jak mówił było wszystko WH .SS z dywizji Horst Wessel. Ale również Spadochroniarze!!! I jakieś LW. Niestety dziadek już nie żyje tak więc odpada dopytanie się o szczegóły .
Może mi się wydaje ale na jednym zdjęciu z linku podanego przez Hindusa (te z hetzerem w tle ) jeden z gości którzy siedzą pod drzewem ma spodnie w Erbstarnmuster czy DOT 44 (to chyba to samo??) co by wskazywało że ktoś z SS się tam zaplątał . Pozdrawiam

• 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie