gwiazda1010 Posted October 29, 2008 Author Share Posted October 29, 2008 Witam!Mam pytanie: jaki kolor farby wg obecnej palety RAL odwzorowuje kolor uzywany do malowania hełmów radzieckich piechoty wz. 40 I lub II podczas WWII. Chcę pomalować swój znaleziony. Od czego zależało też czy dany żołnierz miał czerwona gwiazdę na przodzie hełmu (była to może seria w takim malowaniu czy może zależało to od oddziału)?Z góry dzięki za info.Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwiazda1010 Posted October 31, 2008 Author Share Posted October 31, 2008 Może ktoś, kto odtwarza żołnierza Armii Czerwonej z jakiejś GRH wie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Czerwone gwiazdy malowane były na hełmach w jednostkach gwardyjskich" (podobno). Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Z tego co ja wiem Rosjanie unikali malowania gwiazdek na hełmach z tego samego powodu, dla którego Niemcy zaprzestali malowania białych krzyży na swych czołgach- jest to świetny cel, który widać z daleka. Przypadki malowania gwiazd zdarzały się pośród radzieckich żołnierzy walczących na odcinku frontu, gdzie przeciw nim stali Włosi. Chodziło o to żeby łatwo móc odróżnić własny hełm od z grubsza podobnego hełmu wroga. O zwyczaju malowania gwiazd na hełmach w pułkach gwardyjskich pierwszy raz słyszę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Jeśli to coś pomoże jutro sfotografuje mój trzynitowy wykopek, na którym zachowało się około 70 % farby (i co ciekawe biała podkładówka). Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted November 1, 2008 Share Posted November 1, 2008 Jak widać kolor groszkowaty. Jasna zieleń. Wątpię żeby Rosjanie podchodzili do kwestii koloru farby tak jak choćby Niemcy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwiazda1010 Posted November 1, 2008 Author Share Posted November 1, 2008 Dzieki Panowie za wyjaśnienia!Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.