gwiazda1010 Napisano 29 Październik 2008 Autor Share Napisano 29 Październik 2008 Witam!Mam pytanie: jaki kolor farby wg obecnej palety RAL odwzorowuje kolor uzywany do malowania hełmów radzieckich piechoty wz. 40 I lub II podczas WWII. Chcę pomalować swój znaleziony. Od czego zależało też czy dany żołnierz miał czerwona gwiazdę na przodzie hełmu (była to może seria w takim malowaniu czy może zależało to od oddziału)?Z góry dzięki za info.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 Może ktoś, kto odtwarza żołnierza Armii Czerwonej z jakiejś GRH wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Czerwone gwiazdy malowane były na hełmach w jednostkach gwardyjskich" (podobno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Z tego co ja wiem Rosjanie unikali malowania gwiazdek na hełmach z tego samego powodu, dla którego Niemcy zaprzestali malowania białych krzyży na swych czołgach- jest to świetny cel, który widać z daleka. Przypadki malowania gwiazd zdarzały się pośród radzieckich żołnierzy walczących na odcinku frontu, gdzie przeciw nim stali Włosi. Chodziło o to żeby łatwo móc odróżnić własny hełm od z grubsza podobnego hełmu wroga. O zwyczaju malowania gwiazd na hełmach w pułkach gwardyjskich pierwszy raz słyszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Jeśli to coś pomoże jutro sfotografuje mój trzynitowy wykopek, na którym zachowało się około 70 % farby (i co ciekawe biała podkładówka). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Listopad 2008 Share Napisano 1 Listopad 2008 Jak widać kolor groszkowaty. Jasna zieleń. Wątpię żeby Rosjanie podchodzili do kwestii koloru farby tak jak choćby Niemcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 1 Listopad 2008 Autor Share Napisano 1 Listopad 2008 Dzieki Panowie za wyjaśnienia!Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.