gwiazda1010 Napisano 29 Październik 2008 Autor Napisano 29 Październik 2008 Witam!Mam pytanie: jaki kolor farby wg obecnej palety RAL odwzorowuje kolor uzywany do malowania hełmów radzieckich piechoty wz. 40 I lub II podczas WWII. Chcę pomalować swój znaleziony. Od czego zależało też czy dany żołnierz miał czerwona gwiazdę na przodzie hełmu (była to może seria w takim malowaniu czy może zależało to od oddziału)?Z góry dzięki za info.Pozdrawiam!
gwiazda1010 Napisano 31 Październik 2008 Autor Napisano 31 Październik 2008 Może ktoś, kto odtwarza żołnierza Armii Czerwonej z jakiejś GRH wie?
bjar_1 Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 Czerwone gwiazdy malowane były na hełmach w jednostkach gwardyjskich" (podobno).
R51 Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 Z tego co ja wiem Rosjanie unikali malowania gwiazdek na hełmach z tego samego powodu, dla którego Niemcy zaprzestali malowania białych krzyży na swych czołgach- jest to świetny cel, który widać z daleka. Przypadki malowania gwiazd zdarzały się pośród radzieckich żołnierzy walczących na odcinku frontu, gdzie przeciw nim stali Włosi. Chodziło o to żeby łatwo móc odróżnić własny hełm od z grubsza podobnego hełmu wroga. O zwyczaju malowania gwiazd na hełmach w pułkach gwardyjskich pierwszy raz słyszę...
R51 Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 Jeśli to coś pomoże jutro sfotografuje mój trzynitowy wykopek, na którym zachowało się około 70 % farby (i co ciekawe biała podkładówka). Pozdrawiam
R51 Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 Jak widać kolor groszkowaty. Jasna zieleń. Wątpię żeby Rosjanie podchodzili do kwestii koloru farby tak jak choćby Niemcy...
gwiazda1010 Napisano 1 Listopad 2008 Autor Napisano 1 Listopad 2008 Dzieki Panowie za wyjaśnienia!Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.