Skocz do zawartości

Kolor na hełm radziecki wg RAL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Mam pytanie: jaki kolor farby wg obecnej palety RAL odwzorowuje kolor uzywany do malowania hełmów radzieckich piechoty wz. 40 I lub II podczas WWII. Chcę pomalować swój znaleziony. Od czego zależało też czy dany żołnierz miał czerwona gwiazdę na przodzie hełmu (była to może seria w takim malowaniu czy może zależało to od oddziału)?

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam!
Napisano
Z tego co ja wiem Rosjanie unikali malowania gwiazdek na hełmach z tego samego powodu, dla którego Niemcy zaprzestali malowania białych krzyży na swych czołgach- jest to świetny cel, który widać z daleka. Przypadki malowania gwiazd zdarzały się pośród radzieckich żołnierzy walczących na odcinku frontu, gdzie przeciw nim stali Włosi. Chodziło o to żeby łatwo móc odróżnić własny hełm od z grubsza podobnego hełmu wroga. O zwyczaju malowania gwiazd na hełmach w pułkach gwardyjskich pierwszy raz słyszę...
Napisano
Jeśli to coś pomoże jutro sfotografuje mój trzynitowy wykopek, na którym zachowało się około 70 % farby (i co ciekawe biała podkładówka).
Pozdrawiam
Napisano

Jak widać kolor groszkowaty. Jasna zieleń. Wątpię żeby Rosjanie podchodzili do kwestii koloru farby tak jak choćby Niemcy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie