Skocz do zawartości

Kolba

SYLSTER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Drewno, piekarnik, tłuszcz, środek do czysczenia- jakos sie kupy nie trzyma :-)

Proponuję zaopatrzyć się w sporą ilość benzyny ekstrakcyjnej i szmatki. Beznyzna na szmatę i czyścić aż do skutku. Na koniec olej lniany.

Kiedyś Bolas wyczyścił ślicznie kolbę. Nie mogę jednak znaleźć opisu metody na forum.

Pozdrawiam, Łukasz

Jak widać słabo to wyglądało. Po pierwsza masa brudu, po drugie kolba była słabo zabezpieczona i zakonserwowana. Celem prac wstępnych było również zakonserwowanie wysuszonego starego drewna oraz zabezpieczenie go.

Pierwszą rzeczą którą chciałem osiągnąć to wyczyszczenie drewna z brudu i syfu. Używałem do tego benzyny lakowej i rozcieńczalnika do lakierów. Całość drewna pucowałem parę godzin co jakiś czas przemywając wodą. Do pucowania używałem zwykłej gąbki - takiej jak są do mycia garów w kuchni.

Po kilku godzinach prac efekty są więcej niż dobre. Zeszła cała tłusta powłoka nadmiaru pokostu, udało się usunąć większość brudu. Można czyścić Acetonem, który powinien uporać się z najbardziej upierdliwymi fragmentami syfu, a przy okazji zrobi porządek z ew. grzybkami i tego typu motywami które mogą zagrażać staremu drewnu.

Po tym etapie czyszczenia kolba zrobiła się nieco taka mdła, ale w następnym kroku ten efekt zniknie, bowiem oczyszczone i zabezepiczone drewno będzie stopniowo nasączane olejem lnianym (lub pokostem). Odpowiednio nasączona kolba będzie doskonale zabezpieczona przed wilgocią, a przy okazji powinna zostać wzmocniona.

W swych pracach unikajcie przede wszystkim wszelkiego co ściera - papierów ściernych, szlifierek itp ... to nieodwracalnie zmieni kształt drewna. Zaśczyszczenie szmatką/ściereczką jest praktycznie nieinwazyjne.

No i tak mozolnie to wygląda ... nie ma się co spieszyć.
Jeżeli kolba jest mokra, nie możesz pozwolić żeby wyschła bo się pokurczy. Sumiennie i powoli warto ją oczyszczać nasączając olejem regularnie - najlepiej na ciepło, bo wtedy najłatwiej się wchłania. Dzięki tym zabiegom drewno mocno się wzmacnia no i odzyskuje blask.

SYLSTER Już to przerabiałem i naprawde działa. Kupilem na gieldzie kolbe od długiego mausera całą w smarach syfach oraz z papierem w ktory byla owinieta dosłownie kleiła sie łap. Spryskałem cała spieniło sie i caly brud odlazł.Srodek do mycia silników tez działa I NIE WYRZADZA DREWNU ZADNEJ KRZYWDY. Zreszata nie tylko ja tak robie tu macie link i fotki efektu
http://www.strzelecka.net/viewtopic.php?t=1394

• 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie