boysss Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 Witam-koledzy mam pytanie a moze ktos z was wie gdzie mozna znalesc albo moze posiada spis obozów H.J znajdujacych sie na terenie dzisiejszej polski zachpdniej-z gory bardzo dziekuje i pozdraw. :)
szajka Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 hmmm hitler jungen obozy ciekawy temat jeden chyba kolo lubska był :)
puszczyk Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 w zamku w Bytowie ale nie jestem w stu procentach przekonany , na pewno był tam projekt utworzenia .
boysss Napisano 25 Październik 2008 Autor Napisano 25 Październik 2008 W Wysokiej koło Nowogrodu Bob.na pewno był i jest w przyzwoitym stanie.A moze cos wiecej napiszecie ?
Pyra75 Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 Kórnik-Bnin w wielkopolsce. Obecnie w barakach jest Dom Dziecka.
KRANIK Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 obóz H.J w miejscowości Kotlina (dolnyśląsk). Po wojnie obóz Z.H.P, dzisiaj ruina:(
anton1984 Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 KRANIK - czy chodzi o Kotlinę w pobliżu Świeradowa Zdr.? Mi się ona kojarzy z projektem Babyborn. Słyszałem że był tam oddział położniczy. Jeśli masz jakieś bardziej szczegółowe dane o ty to bardzo bym prosił o wszelkie info.Jeden oddział HJ był w Lubaniu i tam brał udział w walkach o te miasto.
KRANIK Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 Anton masz tu linka:http://www.stogizerski.pl/heufuderbaude.htmlwszystko wskazuje że to właśnie ten ośrodek, chodziło mi właśnie o Kotlinę koło Świeradowa, chyba że się mylę!mam kolegę który mieszka w Orłowicach (wioska poniżej)i również on twierdzi że tam był obóz HJ!byłem tam ostatnio z piszczałką ale teren już pozamiatany!
szajka Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 z tego co sie odczytałem to hj to nie RAD i jako takich obozów poprostu nie mieli spotykali się w danych miejscach w miescie ala harcówki jedynie większe spotkania odbywały jak oboóz np zloty mlozdziezy niemieckiej a szkolenia jesli organizowali to robili to jako wypad tygodniowy za miasto jak nasi harcerze pozdrawiam info oparlem na wspomnieniach bylego członka HJ to tyle odemnie. A szkoly dla mlodych adeptow sztuki wojennej kazdy wie gdzie sie znajdowaly pozdrawiam szajka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.