Swiety82 Napisano 22 Październik 2008 Autor Share Napisano 22 Październik 2008 Witam!Przy remoncie mieszkania wyskoczyła taka oto uszczelka :)Wygląda na starą niemiecką gazetę(pisane gotykiem:), trochę się sypie w rękach, stąd prośba o pomoc jak to rozwinąć żeby nadmiernie nie uszkodzić i coś doczytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 22 Październik 2008 Autor Share Napisano 22 Październik 2008 trochę brzegi postrzępione, ale środek gruby" i w dość dobrym stanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 22 Październik 2008 Autor Share Napisano 22 Październik 2008 Wychodzi data... 1932 rok, ale może to być równie dobrze data powstania jakiejś firemki na reklamie.Dodam że gazet mam więcej i dopiero zaczynają wychodzić".Wszystko ujrzało światło dzienne podczas zrywania progów(ot niespodzianka:)Pozdrawiam i czekam na porady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Październik 2008 Autor Share Napisano 23 Październik 2008 Nikt nic nie wie? Żadnych sugestii??? Może namoczyć delikatnie? Potrzymać nad parą??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 A nie szkoda sobie takim szrotem głowę zawracać? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 namocz a jak się zrąbie to wyrzuć , szkoda czasu na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Październik 2008 Autor Share Napisano 23 Październik 2008 Czy szkoda czasu-nie powiedziałbym...Jedni wolą łuski, inni stare gazety i dokumenty(może dlatego, iż trochę więcej w nich informacji :)Gazetę rozłożyłem delikatnie i powoli, wyszedł format gazety wyborczej, gazetka datowana na 27 Grudnia 1932 roku, a więc o wojnie wtedy mało kto jeszcze rozmawiał...Zachowała się pierwsza strona z ostatnią, nad wszystkim widnieje niemiecki orzeł ale bez swastyki jeszcze.Z tyłu masa reklam z mojej miejscowości. Dla mnie znalezisko bezcenne, po oczyszczeniu wrzucę fotkę i pójdzie za szkło :D...i mówcie co chcecie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 Można przeprasować papierem woskowym. Jednak gazety zwykle były drukowane na podłym papierze i raczej się to rozsypie. Chroń przed swiatłem, za szybą to w cienym przdpokoju może jakiś czas wytrzyma.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Październik 2008 Autor Share Napisano 23 Październik 2008 Wojtek możesz coś powiedzieć więcej co to za 'papier woskowy'?Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Polecam skorzystać z przeglądarki internetowej www.google.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Papier woskowy jest stosowany w filatelistyce. Kiedyś kupowałem w takim sklepie. Znaczki jednak są drukowane na zdecydowanie lepszym papierze jak gazety.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Październik 2008 Autor Share Napisano 24 Październik 2008 Wojtek a gdyby spryskać to woskiem w sprayu delikatnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Nie wiem co z pryskania wyjdzie, nigdy o czymś takim nie słyszałem. Przy prasowaniu śladowe ilośi wosku dostawały się na fanta. Pogadaj z filatelistami, oni magiczne sztuki odprawiają przy asowaniu" znaczków.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.