Skocz do zawartości

Stara Gazeta

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Przy remoncie mieszkania wyskoczyła taka oto uszczelka :)

Wygląda na starą niemiecką gazetę(pisane gotykiem:), trochę się sypie w rękach, stąd prośba o pomoc jak to rozwinąć żeby nadmiernie nie uszkodzić i coś doczytać?

Napisano

Wychodzi data... 1932 rok, ale może to być równie dobrze data powstania jakiejś firemki na reklamie.

Dodam że gazet mam więcej i dopiero zaczynają wychodzić".
Wszystko ujrzało światło dzienne podczas zrywania progów(ot niespodzianka:)

Pozdrawiam i czekam na porady!

Napisano
Czy szkoda czasu-nie powiedziałbym...
Jedni wolą łuski, inni stare gazety i dokumenty(może dlatego, iż trochę więcej w nich informacji :)
Gazetę rozłożyłem delikatnie i powoli, wyszedł format gazety wyborczej, gazetka datowana na 27 Grudnia 1932 roku, a więc o wojnie wtedy mało kto jeszcze rozmawiał...
Zachowała się pierwsza strona z ostatnią, nad wszystkim widnieje niemiecki orzeł ale bez swastyki jeszcze.
Z tyłu masa reklam z mojej miejscowości. Dla mnie znalezisko bezcenne, po oczyszczeniu wrzucę fotkę i pójdzie za szkło :D

...i mówcie co chcecie :P
Napisano
Można przeprasować papierem woskowym. Jednak gazety zwykle były drukowane na podłym papierze i raczej się to rozsypie. Chroń przed swiatłem, za szybą to w cienym przdpokoju może jakiś czas wytrzyma.
Wojtek
Napisano
Nie wiem co z pryskania wyjdzie, nigdy o czymś takim nie słyszałem. Przy prasowaniu śladowe ilośi wosku dostawały się na fanta. Pogadaj z filatelistami, oni magiczne sztuki odprawiają przy asowaniu" znaczków.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie