Skocz do zawartości
  • 0

Skorupa F1

Jaco71

Pytanie

Napisano
Nabyłem drogą kupna skorupę granatu F1. Na oko wszystko się zgadza (wygląd itd) ale zapalnika UZRG nie da się wkręcić bo za szeroki i no właśnie wkręcić" wlot nie ma gwintu. Więc czy to napewno F1? Ew. fotki jutro bo mi aparat zdechł...

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Panowie za wyjaśnienie sprawy. Może go ubojowie" ;), ale chyba lepiej postarać się o drugi egzemplarz do kolekcji... Pozdro.
Napisano
F1 szkolny i F1 bojowy odlewane były z tej samej formy, a różnią się między sobą tylko tymi szczegółami o których pisałem wyżej. Mogły różnić się też malowaniem: szkolny mógł mieć namalowany na obwodzie czerwony pasek, mógł też być pomalowany na czerwono lub żółto albo wcale.
Napisano
Nabyłem drogą kupna skorupę granatu F1. Na oko wszystko się zgadza (wygląd itd) ale zapalnika UZRG nie da się wkręcić bo za szeroki i no właśnie wkręcić" wlot nie ma gwintu. Więc czy to napewno F1? Ew. fotki jutro bo mi aparat zdechł...
Napisano
Jeśli pamięć mnie nie myli ten z otworem od spodu był ćwiczebny.Miał normalny zapalnik a od spodu montowało się ładunek hukowy.
Pozdro.
Napisano
Kupiłeś granat F1 szkolny. Nie ma narzniętego gwintu dlatego, żeby go nie pomylić z granatem bojowym. Służył on do nauki samego rzutu. Szkolne granaty też można spotkać z naciętym gwintem pod zapalnik, ale te od strony denka mają wycięty otwór.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie