Skocz do zawartości
  • 0

jednolufka łamana

andrzej.k

Pytanie

Napisano

witam
prosze o pomoc w identyfikacji znaleziska ( stara spalona lesniczówka )
jednolufka łamana, kaliber około 8 mm. lufa o długości ponad 80 cm. bardzo proste ( prymitywne ) bexz regulacji przyżądy celownicze. brak kurka z iglicą i spustu.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam
prosze o pomoc w identyfikacji znaleziska ( stara spalona lesniczówka )
jednolufka łamana, kaliber około 8 mm. lufa o długości ponad 80 cm. bardzo proste ( prymitywne ) bexz regulacji przyżądy celownicze. brak kurka z iglicą i spustu.

Napisano
dzięki za informacje. po iglicy zostały jedynie resztki ( urwana w baskili ) ale wygląda raczej na zapłon boczny. lufa na odcinku około 30 cm od komory nabojowej sześciokątna, potem przechodzi w walec
Napisano

wszystko jest bardzo delikatne. komora nabojowa ma ściankę o ngrubości 5 mm, lufa przy wylocie ok 2 mm ( efekt korozji ? ) baskila w całości długość ok 15 cm. grubość baskili taka jak lufy w okolicy komory - wynosi ok 20 mm. na lufie od spodu resztki jakiegoś bicia - 2" 8" i chyba resztki litery, może N" ? dolny wąs" baskili na 99% ułamany na otworze sruby mocującej. góra baskili nacięta - nacięcie pełni rolę szczerbinki.

Napisano

tak na raty... ale niech mnie usprawiedliwi brak czasu i korozja znaleziska. poskrobałem, poszlifowałem i znalazłem to co przeniosłem na papier. nie jestem pewien litery N" - równie dobrze może to być D". te bicia sa od spodu lufy, obok tylnego haka blokującego, zamykającego.
pozdrawiam Andrzej K

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie