andrzej.k Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 witamprosze o pomoc w identyfikacji znaleziska ( stara spalona lesniczówka )jednolufka łamana, kaliber około 8 mm. lufa o długości ponad 80 cm. bardzo proste ( prymitywne ) bexz regulacji przyżądy celownicze. brak kurka z iglicą i spustu.
andrzej.k Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 witamprosze o pomoc w identyfikacji znaleziska ( stara spalona lesniczówka )jednolufka łamana, kaliber około 8 mm. lufa o długości ponad 80 cm. bardzo proste ( prymitywne ) bexz regulacji przyżądy celownicze. brak kurka z iglicą i spustu.
Gniewkos Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Po co robisz dwa wątki drugie zdjęcie w swoim wątku dodajesz po przez odpowiedzenia na swój własny wątek
andrzej.k Napisano 24 Październik 2008 Autor Napisano 24 Październik 2008 dzięki za informacje. po iglicy zostały jedynie resztki ( urwana w baskili ) ale wygląda raczej na zapłon boczny. lufa na odcinku około 30 cm od komory nabojowej sześciokątna, potem przechodzi w walec
bandolero Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Strzelba systemu renneke" na amunicję 8x72 mm, wklejam foto stosownej łuski- niemiecka DWM z 1936 roku. Pozdrav.
andrzej.k Napisano 24 Październik 2008 Autor Napisano 24 Październik 2008 wszystko jest bardzo delikatne. komora nabojowa ma ściankę o ngrubości 5 mm, lufa przy wylocie ok 2 mm ( efekt korozji ? ) baskila w całości długość ok 15 cm. grubość baskili taka jak lufy w okolicy komory - wynosi ok 20 mm. na lufie od spodu resztki jakiegoś bicia - 2" 8" i chyba resztki litery, może N" ? dolny wąs" baskili na 99% ułamany na otworze sruby mocującej. góra baskili nacięta - nacięcie pełni rolę szczerbinki.
andrzej.k Napisano 24 Październik 2008 Autor Napisano 24 Październik 2008 tak na raty... ale niech mnie usprawiedliwi brak czasu i korozja znaleziska. poskrobałem, poszlifowałem i znalazłem to co przeniosłem na papier. nie jestem pewien litery N" - równie dobrze może to być D". te bicia sa od spodu lufy, obok tylnego haka blokującego, zamykającego.pozdrawiam Andrzej K
bandolero Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Ale może to też być flobert, szkoda że nie widać czy iglica był centralna czy boczna.
Pytanie
andrzej.k
witam
prosze o pomoc w identyfikacji znaleziska ( stara spalona lesniczówka )
jednolufka łamana, kaliber około 8 mm. lufa o długości ponad 80 cm. bardzo proste ( prymitywne ) bexz regulacji przyżądy celownicze. brak kurka z iglicą i spustu.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.