piotr777 Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 Mam namiary gdzie były 3 drewniane bunkry szukam foto jak one wyglądają do tej pory to pewnie zostały tylko szczątki chodzi mi o szczegóły jakiś punkt zaczepienia dziadek opowiadał że ruscy sami je wywalili w powietrze ale coś tam na pewno pozostało.
cycor Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 Bunkry ? Może to były mieszkania partyzantów, na Białorusi takie budowali. Było w jakimś odcinku Rey'a Mears'a. Ale nie wiem na 100% tak mi sie wydaje, ale moja wiedza jest baaaardzo mała jeżeli o to chodzi.
thomson Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 Oj. Chyba dziadek pomylił ziemianki z bunkrami. Rosjanie notorycznie je kopali- zapewniam cie ze w kazdym lesie gdzie tylko byla red army mozna je spotkać. Nie wiem czego oczekujesz po tym miejscu, ale wydaje mi się ze pozostało po nich 3 głębokie doły.Pzdr Piotr
Kercik Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 Nie wiem czego oczekujesz po tym miejscu, ale wydaje mi się ze pozostało po nich 3 głębokie doły."Pierwszy po ziemiance, drugi po wysadzeniu, trzeci po eksploracjach?? Czy o to chodziło??
rg77 Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 Piotr777 skąd jesteś bo w mojej okolicy też były trzy.
piotr777 Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 może i to były ziemianki ale dziadek opowiadał że ostro z nich walili!!
piotr777 Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 I na 100% były w nich karabiny maszynowe
Molke Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 A czego to nie ma na froncie w ziemiankach wiec karabiny w ziemiance tez nie sa czyms nowym ani dziwnym a pozatym nie tylko wojska rosyjskie kopaly ziemianki :) ciezko raczej przy szybko przesuwajacym sie froncie a w dodatku iepewnym" budowac trwale fortyfikacje.
piotr777 Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 nic tu nie jest nowe ani dziwne chciałem tylko kilka fotek owych ziemianek
Norbi12 Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 Zgodzę się z kolegami wyżej ^... Samo to zdanie Drewniane Bunkry " brzmi dosyc nie realnie, z tego względu iż... Bunkier jak wiadomo miał chronić, i byc praktycznie nie zniszczalny, a co im po drewnianym? Którego można rozwalić praktycznie z dobrego kopa xD Proponuję idz do dziadka i spytaj sie dokładnie ;)Wytłumacz mu w czym rzecz...Pozdrawiam Norbi12.
Kubaz Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 Rekonstrukcja drewniano-ziemnego schronu bojowego w Pszczynie.. Wejście..
piotr777 Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 wielkie dzięki Kubaz oto mi chodziło dziadek nazywał to jak chciał generalnie chodzi o (schron)można rozwalić praktycznie z dobrego kopa Norbi12 to musisz nieźle kopać aby rozwalić taką bydowlę PS.jak nie ma betonu to się schrony robi z czego się da drewno piasek kamienie bunkier to może pszesada ale jesli jest solidnie zbudowany to sporo wytrzyma.pozdro
lolekkbusko Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 jesli ktoś ma jakies zdjecia z epoki z takimi ziemno-drewnianymi budowlami to prosze o wrzucenie w ten watek
bodziu000000 Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 Parę przykładowych zdjęć z drugiej wojny
piotr777 Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 Dzięki bodziu000000!!!!!!!!!!to dla mnie bardzo ważne pozdrawiam.
piotr777 Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 Jak by ktoś posiadał jeszcze podobne fotki to czekam.pozdro
feld Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Rozmawiając czesto ze starszymi ludzmi-Szczególnie we wschodniej polsce ,najczesciej mówią o stanowiskach broni maszynowej ,lub ziemiankach poprostu:Bunkry :,lub Bunkry drewniane .Dlatego trzeba uwaznie i dokładnie rozpytywac tych ludzi.pozdrawiam.
220V Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Ja miałem okazję w ubiegłym roku szukać z kumplem takiego drewnianego bunkra" niemieckiego, jak to naoczni świadkowie określali.Szukaliśmy, szukaliśmi i znalezliśmy - zapadnięte miejsce w ziemi, na bardzo stromym piszczystym zboczu obecnie porośnietym niezbyt starym lasem.Umiejscowienie: jakieś 150metrów od drogi, biegnącej prostopadle do zbocza;przedpole to kilka hektarów pastwisk po obu stronach drogi;w odległości ok 1,5km w prostej linni znajduje sie lotnisko (wtedy używane przez Niemców)Ten tzw.bunkier, to najprwdopodobniej był schon ziemny, umocniony drewnianymi okrąglakami, służący jako stanowisko obserwacyjne przy jednej z drog dojazdowych do lotniska.Z relacji okolicznych mieszkańców wynika,że obsadę stanowiło zaledwie kilku żołnierzy (2-4osoby).miejsce wygladało interesująco,ale w pobliżu stanowiska znalezlismy zaledwie kilka łuseczek od kb mauser i lugera, guziczek i trochę drutu kolczastego... :(po wojnie drewno zostalo zabrane na opał, a reszta sie zawaliła ze względu na luzny, piaszczysty grunt - szkoda.to była moja mała historyjka drewnianego bunkra"pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.