Skocz do zawartości
  • 0

Hełm-dzisiejsze znalezisko do ID

blaszak

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie!
Dzisiaj w trakcie wyprawy na wrześniową miejscówkę wpadł mi w oczy taki hełmik,służył u jednego z gospodarzy jako czerpak do wody.Z tyłu widać dospawany uchwyt na kij.Czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji tego hełmu??Hełm ma na górze wytłoczony niewielki grzebień.Jeszcze z takim hełmem się nie spotkałem więc bardzo liczę na waszą wiedzę.Miał być fant wrześniowy a to pewnie jest jakiś strażak.Przynajmniej ja tak przypuszczam.
Z góry dziękuję za każdą wiadomość.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy nikt nigdzie nie spotkał sie z jakąś wzmianką na temat używania tych hełmów przez nasze wojsko w 39r ??
Jak teraz postrzegać ten fant??Wrześniowe znalezisko czy raczej nie?
Napisano
właśnie chodzi o to że nie ma takich danych i dopóki ktoś nie znajdzie gdzieś hełmu z naszą farbą naszymi pieczęciami itp to możemy sobie tak gdybać...jak wyszło czyszczenie -dało się jakieś ślady malowania odzyskać?
Napisano
W sumie to resztki farby wyglądają tak jak hełm który jest z pierwszego linku kolegi mietka.Bardzo podobny odcień.Chociaż z upływem lat,kolor farby się chyba utlenia??Nie robię już teraz fotek na wieczór bo i tak nie będzie widać.Zrobię przy świetle dziennym.Masz może jakieś info na temat innych hełmów tego wzoru znalezionych na wrześniu?
Napisano
No tak, tylko hełm raczej wygląda jednak na norweski wz.31. Szwedzkie wz.21/18 miały nakładkę na obrzeżu i oznakę z hermem Szwecji, natomiast szwedzkie wz.26 nie miały zaznaczonego grzebyka. Piotrek
Napisano
Szanowni koledzy!
Czy ktoś mógłby coś nowego wnieść do tego tematu??
Jak często ten wzór hełmu jest spotykany w kolekcjach hełmów??
pozdrawiam!
Robert
Napisano
Moskit jeśli możesz to używaj proszę troszkę przecinków w zdaniach bo nie zawsze mogę zorientować się o co Ci chodzi...
ps.skąd Rosjanie mieli hełmy norweskie?
ps2.jakie masz info?znalazłeś taki hełm z informacją że Rosjanie go przyciągnęli?
ps3.kto zaraz po wojnie chciałby wymieniać się żywnością i gorzałką za nocnik jakich mnóstwo po lasach i polach leżało?(choć w innym kształcie...)
Napisano
Hełm wypatrzyłem w gospodarstwie,które znajduje się raptem jakiś kilometr od miejsca gdzie odbyły się jedne z większych walk w 39r.To teren walk naszej 30DP.Z daleka wyglądał jak nasz wz.31 i aż mi serce mocnej zabiło:))
Czyli jak sugerujecie??Można powiązać z walkami w tym rejonie czy to może być jakaś zdobycz wojenna z późniejszych lat?
Napisano
Czy sa slady po usunietej tarczce z przodu?

Tak czy inaczej, poza mniej lub bardziej prawdopodobnymi spekulacjami do 100% rozwiazania to sie nie dojdzie bazujac na aktualnej wiedzy.
Napisano
Nie ma żadnych śladów po jakimkolwiek emblemacie.Patrzyłem na link do strony z hełmami norweskimi który podałeś,ale coś mi nie pasuje.Hełm OPL ma grzebień,ale nie zgadza mi się kształt rantu ani tył daszka.Bardziej pasuje do tego na dole,ale tamten znów nie ma grzebienia :))
Napisano

Witam serdecznie!
Dzisiaj w trakcie wyprawy na wrześniową miejscówkę wpadł mi w oczy taki hełmik,służył u jednego z gospodarzy jako czerpak do wody.Z tyłu widać dospawany uchwyt na kij.Czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji tego hełmu??Hełm ma na górze wytłoczony niewielki grzebień.Jeszcze z takim hełmem się nie spotkałem więc bardzo liczę na waszą wiedzę.Miał być fant wrześniowy a to pewnie jest jakiś strażak.Przynajmniej ja tak przypuszczam.
Z góry dziękuję za każdą wiadomość.

Napisano
Cos wyglada na norweskiego wz31:
http://www.helmy.w8w.pl/norweski%20wz.31.htm
tylko jak trafil do PL?
Zdobyty przez Niemcow z Norwegii?
Czy jakos przez Finlandie?
Napisano
Witam
Zastanawiacie panowie a ja mam malutką dedukcje popartą informacją i znaleziskiem !!!
Mianowicie niedaleko mnie Rosjanie wymieniali się fantami właśnie z tych krajów różnymi eksponatami np. kuflami krzesłami za żywność, gorzałka może tedy się dostawały???? takie chałerki !!!!
Pozdrawiam
Napisano
Moskit, tak gdybając to można powiedziec ze komuś Wujek w prezencie przywiozl ze Szwecji, a na pamiatke tego on sluzyl w WP i sobie wzial na front..
w ten sposob napewno nie rozwiaze sie zagadki.
pozdro!
Napisano
czemu tak piszesz na 100% jestem pewien ze takie fanty przybyły do nas!!!! Bo fanty widziałem a i przecież osoby opowiadały prawdę !!! i to nie tylko z jednego źródła posiadam info bo jak drążysz i szukasz to zawsze znajdziesz potwierdzenie swoich tez !!!!
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie