kolekcj Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch odznak, o niezrozumiałem dla mnie symbolice i oznaczeniach cyfrowych.Obie wykonane ze srebra, a tarczki z łopatą i siekierą ze srebra. Przedmioty pochodzą z Wilna.
dudzin Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Szkoła utworzona w 1922 r. Imię J.Piłsudskiego nadano szkole 29 V 1929 r.
kopijnik2 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 domniemaniesymbolika nawiązuje do carskich służb inżynieryjnychliczby rzymskie - być może kursy" - roczniki...trochę lepsze- czytelniejsze zdjęcia - byłyby wskazane.
Gniewkos Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 jak są srebrne to na pewno mają jakieś punce, po nich można by też coś nie coś powiedzieć!pozdro
kolekcj Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Obie wykonane ze srebra, a tarczki z łopatą i siekierą ze srebra." - oczywiście tarczki wykonane są ze złota, a nie srebra.Carską służbę inżynieryjną wykluczają niestety następujące elementy:- po zakrętce widać, że przedmiot wykonany jest w dwudziestoleciu- litery są łacińskie, a nie cyrylica- data na odwrocie jednej z odznakAle dzięki za sygnał. Każde info jest przydatne.
dudzin Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Dla mnie nieodparcie górne litery kojarzą się z PSI", natomiast dolne JP" z Józefem Piłsudskim.
kopijnik2 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 ależ kolekcjonerze... nic się nie zmieniło od: kopijnik2 (6930 / 260) 2008-10-05 13:28:39Carską służbę inżynieryjną wykluczają niestety następujące elementy:- po zakrętce widać, że przedmiot wykonany jest w dwudziestoleciu- litery są łacińskie, a nie cyrylica- data na odwrocie jednej z odznaka czy wykluczają" ... zależy jak na TO patrzeć...:)w historii - mamy do czynienia ze zjawiskiem kontynuacji...
kolekcj Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 Zdaje się, że sprawa się wyjaśniła. Dziękuję za pomoc. Ale jak by ktoś wiedział coś więcej, nadal proszę o wpisy.
Pytanie
kolekcj
Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch odznak, o niezrozumiałem dla mnie symbolice i oznaczeniach cyfrowych.
Obie wykonane ze srebra, a tarczki z łopatą i siekierą ze srebra. Przedmioty pochodzą z Wilna.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.