piotr916 Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 Witam!W ostatnim numerze czasopisma Poznaj swój kraj"jest artykuł Przez Wał Pomorski".Opisane są ciekawe miejsca i obiekty w terenie i jak do nich dojechać.Między innymi jest tam jaz klapowy na Piławie w Naarzycach(obecnie teren prywatny tzw.elektrownia".patrz fot.
piotr916 Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 ...na fot.okladka czasopisma...Wszystko ładnie,pieknie,ale w pewnym miejscu tekstu- według mnie -czytelnik dostaje nie prawdziwe informacje...
piotr916 Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 ...A mianowicie pisze tam,że B-werk połączony ze schronem mechanizmów jazu,połaczony jest również podziemnym tunelem z innym B-werkiem-oddalonym o 500m na zachód(patrz mapka).
piotr916 Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 Na fot.1 jak i na tym przekroju obiektu zaznaczylem wał oporowy:w środku są stalowe płyty-ok 9 m wysokości- ziemia,beton i nic wiecej tam nie ma...
piotr916 Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 ...schemat drugiego B-werka,do którego,z którego mial by iść ten tunel...
piotr916 Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 ...dolna kondygnacja...w obiekcie tym byłem parokrotnie i nie ma tam nic podejżanego,a przede wszystkim jest w nim sucho.jedyna woda jaka tam nachodzi to poprzez szyb po kopule panc.Pozdro. P.S.z drugiej strony fajnie by było gdyby taki tunel istniał...
piotr916 Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 mapki i schematy pochodzą z książki panów Perzyka i Miniewicza Wał Pomorski"
PG Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 Właściciela jazu znam osobiście, i śmiem twierdzić, że takowy tunel należy między bajki włożyć :)
grzeb Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Polecam obejrzenie jednego z odcinków cyklu Misja GRYF" zrealizowanego przez TVP 3 Szczecin, które ostatnio można było oglądać na TV POLONIA, w środę o godz. 16.00.Odcinki ww. cyklu można także obejrzeć w internecie:http://ww6.tvp.pl/3289,319350,1.view
piotr916 Napisano 25 Listopad 2008 Autor Napisano 25 Listopad 2008 Tak,zgadza się:fajny ,ciekawy program(mam nagrane wszystkie odcinki).Tylko,że akurat do tego tematu,tutaj-niczego nie wnosi...Pozdrawiam.
szwed68 Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 Witam jako nowy na forum.Oglądałem ten obiekt od środka, w miejscu gdzie rozpoczyna się ten betonowy walec" i nie znalazłem tam niczego.Według mnie jest to wzmocnienie stalowej ścianki szczelnej zapobiegające opłynieciu wody za obiektem.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.