Skocz do zawartości
  • 0

Kufer, ale z jakich lat???

Maniek7_2006

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

korzystając z okazji, chciałbym zapytać z jakich lat jest ten kufer. Te okucia to nie oryginalne, dla picu są przyczepione. Ma on drewniane gwoździe, do jakich lat je stosowano? Chyba przedwojenny jest, no nie?

Napisano
Jezeli jest drewniany w srodku, to jest to kufer z pod konca 19-tego wieku (ca. 1890 rok). Oto podobny przyklad:
http://www.legacytrunks.com/European%20steamer%20trunk%20150950/European%20Steamer150950_frames.htm
Napisano
Nie mam pojęcia czy jest drewniany, bo jest obklejony jakąś okleiną, jak tylko się za niego zabiorę, i jak wyjdzie drewno to już będzie wiadomo mniej więcej który rocznik;)

PozdrO
Napisano
Wzory kiedys sie nie zmienialy tak jak teraz, bez wiekszych zmian rzeczy byly produkowane przez paredziesiat, czy wiecej lat. Podobne kufry mam w katalogu brytyjskim z 1939/40 roku, przy czym dany model byl produkowany w kilku rozmiarach.
Napisano
Patrzac na taki kufer trzeba dla tego patrzec nie tylko na wyglad zewnetrzny gdzie moze wygladac podobnie do kufra z katalogu z lat 40-stych, ale trzeba tez patrzec na wykonanie i materjaly. Te z konca 19-stego wieku nadal beda mialy solidne drewno w srodku, a te z lat 40-stych juz moga miec sklejke. Takze trzeba patrzec jak drzewo bylo laczone, no i gwozdzie z 19-tego wieku beda podobne do tapicerskich, a te z 20-wieku powiny byc juz bardziej maszynowe.

Polonez, expertem nie jestem, ale moge zagwarantowac ze twoj kufer jest przedwojenny, tylko patrzac na grubosc drzewa, rodzaj laczenia, i jak sam powiedziales drewniane gwozdzie, to wszystko wskazuje ze jest to przedwojenny kufer (i mowa tu o 1-szej wojnie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie