Skocz do zawartości
  • 0

coś więcej na temat tej amunicji?

Kadaf

Pytanie

Napisano

witam. znalezione podczas spacerku po lasku, w ściółce na tzw 'buta'.. nie ruszałem i nie przyglądałem się bliżej, ale z czego ten niewypał? dla porównania wielkości jedyne co miałem pod ręką to fanta 0,33. na tej stronie naboju gdzie jest spłonka widoczne 2 pierścienie. większy wystaje poza nabój, a ten mniejszy jest nacięty w naboju...

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
NIE RUSZAĆ!!

Moim zdaniem to niemiecki Minengranate (Minengeschoss), amunicja do działek lotniczych produkowana w kal. 20 i 30 mm (nie wiem niestety jaką ta Fanta ma średnicę). Bardzo wrażliwy zapalnik, reagujący na cienkie poszycie samolotu.
Napisano
Pytam koledzy ponieważ ja się nie zajmuję militariami, to też się nie znam..znalezione podczas spaceru z dzieciakiem i wózkiem po lesie..nie ruszam, a pytam ponieważ nie wiem czy zglaszać saperom czy tez mnie nie wyśmieja z powodu jednego tylko i do tego niewielkiego pocisku (nie stacjonują w moim mieście tylko muszą dojeżdzać...)
Zdrów

p.s. teraz tak patrzę na tę fantę i jednak to nie 0,33l a 0,5l :) wymiar (butelki): wys:23cm, śr.butelki 6cm, śr.nakrętki 3cm
Napisano
p.s.2 przy okazji czy możecie podać (o ile takie coś istnieje) - www, bądź pozycję książkową (oczywiście z fotografiami, wymiarami, itp), która to byłaby swego rodzaju encyklopedią amunicji (broni) stosowanej podczas wojny?

Zdrów
Napisano
co do wymiarów - tak jak widać na zdjęciu średnica tego pocisku (od strony nakrętki fanty) jest taka jak sama nakrętka, czyli ok.30mm

ze zdjęcia - jeśli długość butelki (na zdjęciu) to ok.95mm, a w rzeczywistości 230mm, natomiast (ze zdjęcia) pocisk jest długości ok. 55mm, to x, (rzeczywista długość pociski) to ok. 133mm

55 - x
95 - 23...

Zdrów
Napisano

witam. znalezione podczas spacerku po lasku, w ściółce na tzw 'buta'.. nie ruszałem i nie przyglądałem się bliżej, ale z czego ten niewypał? dla porównania wielkości jedyne co miałem pod ręką to fanta 0,33. na tej stronie naboju gdzie jest spłonka widoczne 2 pierścienie. większy wystaje poza nabój, a ten mniejszy jest nacięty w naboju...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie