$pier$ Napisano 27 Wrzesień 2008 Autor Napisano 27 Wrzesień 2008 Witam wszystkich serdecznie !Ostatnio dostałem w prezencie bardzo ciekawą rzecz, mianowicie laleczke w skali 1:6 firmy Dragon z serii Action Figure. Cieszę się jak dziecko z tego względu iż laleczka jest świetnie wykonana i znakomicie odwzorowana. Jako że jestem człowiekiem który lubi wiedzieć co ma chciałbym zadać wam pytanie: Czy laleczka miała swój pierwowzór" tzn czy istniała taka dywizja i czy rzeczywiście miała takie uzbrojenie jak widoczne na zdjęciu. Nie rozumiem dlaczego napisali Vampyr" czyż by tyczyło się tego że żołnierze walczyli w nocy ? Z Góry Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Może nie jest to wątek który powinien się znalezć na tym forum. Może któryś z was ma podobne laleczki" w swojej kolekcji :) Widziałem że jest mnóstwo rodzajów, niektóre nawet mają dołączone do zestawu pojazdy i broń ciężką :)
Ptaku51 Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Witaj,słowo vampyr" w tym przypadku to niemieckie- potoczne określenie na StG44 z celownikiem noktowizyjnym.Pozdrawiam,Marcin
Leuthen Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Volksgrenadierdivisionen/31VGD.htm
acer Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Dywizje Grenadierów Ludowych to standard końca wojny - model ubrany jest w bluzę M-44 z końca wojny i spodnie od zimowego kompletu co też zdarzało się. MP-44 to też broń końca wojny - ale celownik noktowizyjny (oczywiście istniały) na karabinie to raczej dla uatrakcyjnienia sylwetki, niż faktycznej statystyki używania Stg z celownikami noktowizyjnymi.
Schmeia Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Ktos wie na jakiej bazie oni robia te laleczki. Na bazie zachowanych fotek, czy jak???31 dywizja grenadierow ludowych wchodzila w sklad obrony mojego rodzinnego miasta - Torunia. Zostala rozbita w rejonie Unislawia. Ilu zolnierzy 31DV ocalalo z rozgomienia zgrupowania torunskiego nie wiem. Nigdy nie widzialem rzadnej fotki z obrony, dlatego bardzo mnie ta figurka intryguje. pozdrawiam
$pier$ Napisano 28 Wrzesień 2008 Autor Napisano 28 Wrzesień 2008 Tu mamy przykład słynnego zdjęcia spod Arden.Nie wiem czy tytułowy bohater to Rudolf, ale jakoś musieli nazwać laleczkę :Dhttp://www.dragonmodelsltd.com/html/70080p1.html
Schmeia Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 To nie Rudolf to Hans : )przepraszam nie moglem sie powstrzymac...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.