Skocz do zawartości
  • 0

KRIEGSVERDINSTKREUZ rycerski z mieczami

silver79

Pytanie

Napisano

Witam, dość dawno temu wszedłem w posiadanie odznaczenia.jednak nie przykładałem do niego żadnego znaczenia. Kilka dni temu odkryłem je na nowo. Wiem, że jest to KVK rycerski z mieczami, była do niego zapinka na wstęgę, niestety przepadła. Odznaczenie wykonane jest z cynku, wydaje mi sie, że na ramieniu widać śladowe srebrzenie. Niestety całość jest praktycznie wytarta. Medal posiada kilka głębokich rys.

Pytanie moje brzmi - czy jest to odznaczenie oryginalne i jak dojść do jego oryginalności.

Z góry dziękuję.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I tak i nie:)

Z tego co napisał mi jeden z forumowiczów , z biegiem działań wojennych zastąpiono droższe metale metalami tanimi:

KRIEGSMETALL - cynk,
BUNTMETALL - tombak

Wtedy je srebrzono lub złocono tylko.
Napisano
Ritterkreuz des KVK z mieczami powinien mieć szerokość ramion 53mm. Jeśli jest kombinowany z KVK 1 lub 2 klasy, to szerokość ramion wyniesie 48mm. Różnica pół centymetra, da się sprawdzić.
Nie mam danych, z jakiego metalu był robiony.
C.
Napisano

Witam, dość dawno temu wszedłem w posiadanie odznaczenia.jednak nie przykładałem do niego żadnego znaczenia. Kilka dni temu odkryłem je na nowo. Wiem, że jest to KVK rycerski z mieczami, była do niego zapinka na wstęgę, niestety przepadła. Odznaczenie wykonane jest z cynku, wydaje mi sie, że na ramieniu widać śladowe srebrzenie. Niestety całość jest praktycznie wytarta. Medal posiada kilka głębokich rys.

Pytanie moje brzmi - czy jest to odznaczenie oryginalne i jak dojść do jego oryginalności.

Z góry dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie