Skocz do zawartości
  • 0

Nietypowy nabój mosina

jacek825

Pytanie

Napisano

Witam , trafił mi się taki oto nabój z nietypowym , krótszym pociskiem , niemiecki wytwórca DM 1905 rok produkcji. Może ktoś wie coś więcej . Prototyp jakiś do testów ?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tępołukowe naboje Mosin produkcji niemieckiej, austriackiej a nawet budapesztańskiej to raczej nic nie zwykłego - o ile nie było żołnierskiego majstrowania a chyba nie widać, to pewnie była taka fabryczna seria tej amunicji z krótszym lub być może głębiej osadzonym nabojem.
Napisano
ja miałem np.w pocisku od pepesz tak wbity ze ledwo wystawał i tęz sie zastanawiałem co z nim ale to warunki mogły go zmienic lub sam człowiek..
Napisano
Oryginalnie zaciśnięty pocisk , zresztą ma nieco inny kształt i wiem że niemiecki producent to nic niezwykłego , poprostu tak sygnowany jest , chodzi mi o krótszy pocisk .
Napisano
ja na pozycjach IWW wykopalem swoim zyciu juz kilkanascie takich naboi - nie jest to na pewno wbicie pocisku przez kogos - wszystkie sa co do milimetra tak samo wystajace !!! aha - i kopalem je w Karpatach , pod Przemyslem itp. - ale co ciekawe wystepuje TYLKO w miejscach walk oddzialow niemeickich IWW . Biorac pod uwage ,ze niektore jednostki byly uzbrajane w mosiny - wuiec byc moze jest to jakas produkcja niemeicka amunicji typu ersatz. Np. 2 pulki walczace pod Radawa byly wyposazone glownie w bron zdobyczna - w wiekdzosci w kb mosina
Napisano

Witam , trafił mi się taki oto nabój z nietypowym , krótszym pociskiem , niemiecki wytwórca DM 1905 rok produkcji. Może ktoś wie coś więcej . Prototyp jakiś do testów ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie