jacek825 Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Witam , trafił mi się taki oto nabój z nietypowym , krótszym pociskiem , niemiecki wytwórca DM 1905 rok produkcji. Może ktoś wie coś więcej . Prototyp jakiś do testów ?
220V Napisano 24 Wrzesień 2008 Napisano 24 Wrzesień 2008 a czy przypadkiem pocisk nie został wbity (w epoce) w łuskę?rozumiem, że to niewystrzelone jest...
acer Napisano 24 Wrzesień 2008 Napisano 24 Wrzesień 2008 Tępołukowe naboje Mosin produkcji niemieckiej, austriackiej a nawet budapesztańskiej to raczej nic nie zwykłego - o ile nie było żołnierskiego majstrowania a chyba nie widać, to pewnie była taka fabryczna seria tej amunicji z krótszym lub być może głębiej osadzonym nabojem.
boat88 Napisano 24 Wrzesień 2008 Napisano 24 Wrzesień 2008 ja miałem np.w pocisku od pepesz tak wbity ze ledwo wystawał i tęz sie zastanawiałem co z nim ale to warunki mogły go zmienic lub sam człowiek..
jacek825 Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Oryginalnie zaciśnięty pocisk , zresztą ma nieco inny kształt i wiem że niemiecki producent to nic niezwykłego , poprostu tak sygnowany jest , chodzi mi o krótszy pocisk .
bjar_1 Napisano 24 Wrzesień 2008 Napisano 24 Wrzesień 2008 Wciśnięty raczej. Na pozycjach z 1914 r. trafiałem ostrołukowe głębiej powciskane...
jacek825 Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Napisano 26 Wrzesień 2008 Też mi się wydaje że nie jest to wbity czubek , ma inny kształt niż standartowe mośki i żadnych śladów wbijania czy wciskania .
SHARKYGSM Napisano 26 Wrzesień 2008 Napisano 26 Wrzesień 2008 ja na pozycjach IWW wykopalem swoim zyciu juz kilkanascie takich naboi - nie jest to na pewno wbicie pocisku przez kogos - wszystkie sa co do milimetra tak samo wystajace !!! aha - i kopalem je w Karpatach , pod Przemyslem itp. - ale co ciekawe wystepuje TYLKO w miejscach walk oddzialow niemeickich IWW . Biorac pod uwage ,ze niektore jednostki byly uzbrajane w mosiny - wuiec byc moze jest to jakas produkcja niemeicka amunicji typu ersatz. Np. 2 pulki walczace pod Radawa byly wyposazone glownie w bron zdobyczna - w wiekdzosci w kb mosina
Darek419 Napisano 25 Wrzesień 2008 Napisano 25 Wrzesień 2008 Kolego -boat88- znalazłeś pocisk nie od pepeszy 7.62x25 tylko mausera 7.63x25 właśnie on ma charakterystycznie wbity czubek.Miałem to samo.pozdro
jacek825 Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Witam , trafił mi się taki oto nabój z nietypowym , krótszym pociskiem , niemiecki wytwórca DM 1905 rok produkcji. Może ktoś wie coś więcej . Prototyp jakiś do testów ?
Pytanie
jacek825
Witam , trafił mi się taki oto nabój z nietypowym , krótszym pociskiem , niemiecki wytwórca DM 1905 rok produkcji. Może ktoś wie coś więcej . Prototyp jakiś do testów ?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.