sławek1989 Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Wie ktoś moze jak wyczyścić mosiadz aby miał on swoj pierwotny złoty kolor.Duzo wyczysciłem już przedmiotow ale zawsze mają one kolor przypominający miedz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Jak zapewne wiesz mosiądz to stop miedzi z cynkiem. Im więcej miedzi tym bardziej mosiądz nabiera jej barwy.Są łuski Mausera które po wyczyszczeniu są złote" ale są też łuski Mosina które po wyczyszczeniu są miedziane" .O jednych i drugich mówi się iż są mosiężne.Zatem nie zawsze mosiądz miał pierwotnie złoty kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Środki chemiczne będą barwiły w stopie miedź na czerwono. Czyść mechanicznie. Są takie czarne ostre ściereczki (coś jak materiał ścierny), jak papier ścierny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Te ściereczki to prawdopodobnie włóknina.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Własnie mechanicznych metod chciałem uniknać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Niestety w wypadku mosiądzu najlepiej sprawdza się polerowanie mechaniczne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Październik 2008 Share Napisano 3 Październik 2008 Argentum-kupisz u jubilera . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 3 Październik 2008 Share Napisano 3 Październik 2008 Tylko nie wpadaj na powysł elektrolizy! Ja tak żelazko na duszę zniszczyłem:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.