Erih Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 O przepraszam . Ja się nie czepiam islamu. Ja się czepiam fundamentalistów. Wszelkiej maści. Jeżeli ktoś nie jest w stanie przyswoić prostej zasady żyj i daj żyć innym" to mu kęsim. W sumie więc też jestem fundamentalistą ??!!! ;)
bandolero Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 M164U- po pierwsze, co to znaczy dają sobie radę w Indonezji"? Tak samo, jak w każdym innym państwie, muzułmanie uważają to państwo i to prawo za nielegalne. Żyją w nim, ale ono jest dla nich bez znaczenia, bo ważniejsza jest umma i szariat, więc prędzej czy później będą dążyć do utworzenia państwa islamskiego (opartego na zasadach politycznej teorii islamu, bo takowa istnieje!!!). Druga rzecz-rzeczywiście użyłem niewłaściwej formuły, pisząc o krajach muzułmańskich", chodziło mi oczywiście o państwa muzułmańskie". Arabia Saudyjska, podobnie jak i inne kraje Zatoki Perskiej, nie jest państwem w Ścisłym znaczeniu tego słowa, nie posiada nawet konstytucji w naszym rozumieniu ustawy zasadniczej. Nie jest też Arabia państwem islamskim, choć jej reżim nie jest świecki. Niemniej, Saudowie są wspierani przez USA tak samo jak świeckie rządy" w najważniejszych państwach świata islamu, w więc w Egipcie, Turcji, Maroku, Algierii, Indonezji, Pakistanie, Afganistanie, Iraku i pewnie jeszcze w kilku innych. Syria i Iran to oczywiste wyjątki i niepotrzebnie o nich wspominasz. Dodatkowo Iran to bardzo ciekawy przypadek jedynego na świecie państwa islamskiego, a więc skonstruowanego według politycznej teorii islamu odmiany szyickiej, choć z pewnymi wpływami zachodniego modelu. Następna rzecz- samobójstwo jest w islamie takim samym grzechem jak w chrześcijaństwie, choć terroryści uciekają się do różnych sztuczek teologicznych, by wytłumaczyć to inaczej. Jeśli chodzi o pokojowe nastawienie hinduistów, to chyba gazet nie czytasz? Nie dalej jak dwa tygodnie temu rozpoczęły się w Indiach rzezie na chrześcijanach i zapewne trwają cały czas, tylko się o nich nie mówi. Co zaś do szacunku dla starszych- naprawdę nie widzisz różnicy w ich traktowaniu na Zachodzie i Wschodzie? Wiesz ile domów starców jest w socjalistycznej Jewropie? W krajach arabskich nie ma ich w ogóle, nie dlatego że to biedne kraje, ale dlatego że nie są potrzebne, bo starym człowiekiem zaopiekuje się nawet najdalsza rodzina. A nie widziałeś nigdy w Polsce gówniarzy zaczepiających starszych ludzi lub ich lżących? O takich szczegółach jak ustępowanie miejsca w autobusie nie wspomnę. Na Zachodzie stary człowiek jest śmieciem.
a.korbaczewski Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 pomimo dominującego islamu, Malezja wyróżnia się bardzo na tle innych. Ale walczy też ze zwolennikami zaprowadzenia szariatu. Ale to własciwie monarchia jest.Muzułmanin to taki co stosuje wszelkie zalecenia wiary wyłożone w Koranie. Więc każy muzułmanin toleruje do pewnego stopnia istnienie państw nie opartych na szariacie ale ma na celu wprowadzenie szariatu na całym świecie wszelkimi metodami, łącznie z eksterminacją niewiernych. Celem jest stworzenie jednego państwa muzułmańskiego.Nie ma więc tu kompromisu zbytnio. Albo jest sie muzułamaninem albo nie. W takim przypadku pojęcie fundamentalizmu nie ma sensu bo kazdy muzułmanin to fundamentalista.Zreszta w przypadku innych religii także pojęcie fundamentalizmu nie ma sensu, nie można byc trochę Chrzescijaninem, albo trochę Katolikiem albo trochę Żydem.
bandolero Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Panie Korbaczewski, Malezja się niczym nie wyróżnia. Wszystkie świeckie" rządy zwalczają zwolenników szariatu, łącznie z pułkownikiem Qaddafim! Malezja jest może trochę bogatsza niż np. Egipt czy Algieria, ale to już nie ma nic wspólnego z religią.
a.korbaczewski Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Malezja to na pierwszy rzut oka wielonarodowy kraj bez szczególnych napięć poza północą półwyspu malajskigo. Jest to federacja 5 państw.Jest muzułmański i świadczy o tym cena piwa 10- 12zł gdzie obiad kosztuje 5-10zł.Ale kraj jest sałkiem poukładany i w wielu miejscach technicznie bardzo nowoczesny.Ja bym powiedział ze wszystkie świeckie rządy zwalczają ludzi religijnych na całym świecie.
M164U Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Widzę, że cię nie przegadam, wygląda na to, że z twojego punktu widzenia nie będzie nic lepszego na tym świecie jak nowy kraj rad czyli islamska ziemia obiecana - utworzenie Zjednoczony Stanów Religii Muzułmańskiej(ZSRM)- nich ci będzie, już widzę tych wszystkich szyitów, sunitów, sufitów, z różnymi szkołami jazdy typu talibanizm, wahabizm, itp, i z setkami różnych sekt i ras z wielkim uśmiechem okręcający się dookoła Mekki i słuchającego kazań jednego sufiego z najwyższej na świecie budowli - Burz Dunaj - która zostanie przerobioną oczywiście na meczet.Jedynie nadal mam wątpliwości jeżeli chodzi o tych starych ludzi. Może na zachodzie jest tyle domu starców dla tego, że standardy życia są dużo lepsze, i ludzie żyją dużo dłużej niż w jakimkolwiek państwie muzułmańskim? Bo w Europie ludzie powyżej 65 lat to prawie 15 procent ludności, a w krajach arabskich to mniej niż 2 procent. I mylisz się mówiąc ze w krajach arabskich nie ma wogule domów starcow. Są, jest ich wiele, i w samej Arabii Saudyjskiej jest ich dziesięć (10). A tu przetłumaczony cytat jednego ze starców arabskich który wypowiadał się dla gazety Khaleej Times (Gazety ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich - oryginalny tekst i link pod spodem):Ludzie których widzisz dookoła to moja prawdziwa rodzina. Moje dzieci porzuciły mnie i zostawiły samego, oni (obsługa) się teraz mną zajmują", powiedział stary człowiek który przebywa w domu starców w Makkah (Arabia Saudyjska) przez ostatnie dziewięć lat. Inny starszy człowiek, który ma 70 lat, i jest w tym samym domu starców, powiedział, że jego rodzina jeszcze nigdy go nie odwiedziła od czasu kiedy tu został przyjety....The people you see around you are my real family. My children abandoned me and left me alone; they (the staff) look after me," said an elderly man, who has been in an old age home in Makkah for the past nine years.Another elderly person, who is 70 years old, taken care of in the same home, said his family had never visited him since the day he was admitted there.http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticleNew.asp?xfile=data/middleeast/2007/January/middleeast_January233.xml§ion=middleeast&col=
Erih Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Wszystkie świeckie rzady zwalczają zwolenników rządów teokratycznych. Dlaczego ?Gdyż zwolennicy rządów teokratycznych chcieli by te rządy obalić , a ich beneficjentów ukatrupić . Z innej beczki , jeszcze niedawno temu sporo się słyszało co wyczyniają muzułmanie we Francji. Nagle sprawa ucichła. Lokali watarzkowie sporządnieli ? Doczytali że Islam to nie tylko jihad ale też milosierdzie ?Trzecia sprawa. Przypominam że w czasach kiedy państwa Islamu były światową potęgą , były to kraje wysoce tolerancyjne. Teraz tam gdzie panuje bieda z nędzą kontrastująca z małymi wysepkami ogromnego bogactwa rodzą się im wariackie pomysły.... Marks miał jednak rację . Byt kształtuje świadomość.
bandolero Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 M164U- chyba nie do mnie kierujesz te słowa? Powyżej pisałem, że jestem przeciwnikiem wpuszczania muzułmanów do Polski, gdyż dla nich świeckie prawo i państwo są nielegalne. Cywilizacja chrześcijańska musi się bronić przed islamem, jeśli ma przetrwać. Chodziło mi o przedstawienie sytuacji panującej we większości państw muzułmańskich: świecki" rząd wspierany przez USA versus religijne społeczeństwo dla którego państwo i rząd są nielegalne. Bez wsparcia USA rząd takiego Egiptu nie przetrwałby ani jednego dnia. Wśród znawców tematu trwają spory o to, czy istnieje tzw. wasatiyya", czyli islam środka". Chodzi o wersję islamu, która byłaby w stanie zaakceptować demokrację i inne idee Zachodu. Znajomi muzułmanie, z którymi rozmawiałem na ten temat twierdzą, że wasatiyya jest wytworem zachodniej metodologii badawczej a islam jest jeden. Ja się z nimi nie zgodziłem i prowadziło to do długich dyskusji, w czasie których przekonałem się, że propaganda prowadzona przez Arabię Saudyjską odnosi skutek właśnie teraz. Materiały propagandowe, rozdawane w meczetach na całym świecie, a na które Arabia wydaje miliony dolarów spowodowały ujednolicenie się poglądów większości muzułmanów, również tych mieszkających w Polsce. Nie jestem jednak pesymistą i uważam, że wasatiyya się kiedyś rozwinie, bo jednak świat jest zdominowany przez cywilizację zachodnią, która (o ile nie zostanie oddana muzułmanom przez socjalistycznych eurobiurokratów) zbudowała świat według własnych reguł i właśnie według tych reguł dokonuje się globalizacja. Profesor Bassam Tibi (Syryjczyk pracujący w Niemczech) uważa, że błędem Zachodu jest to, że globalizacja postępuje jedynie w sferze gospodarki i technologii, a nie w sferze idei. Na to właśnie powinniśmy zwrócić uwagę w kontaktach z Orientem. Jeśli chodzi o domy starców w Arabii Saudyjskiej, to jestem szczerze zdziwiony, bo pierwszy raz o tym słyszę. W tym kraju zawsze istniał kult starców i syn, który oddałby ojca czy matkę lub nawet ciotkę do takiego przybytku, straciłby człowieczeństwo w oczach wszystkich sąsiadów i znajomych, byłby po prostu skończony. Być może nowy król przegiął w swym dążeniu do modernizacji" i założył domy starców, zaraz przejrzę gazety saudyjskie i fora, bo rzeczywiście długo nie zajmowałem się tym regionem. Gdyby była to prawda, b yłoby to kolejnym potwierdzeniem faktu, że w sferze idei muzułmanie przejmują od Zachodu jedynie to co najgorsze, a marksizm niech będzie tego
bandolero Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Sorka, maszyneria mi się zawiesiła i nie dokończyłem postu. ...a marksizm niech będzie tego najbardziej dobitnym przykładem. Co do danych statystycznych odnoście starców w krajach muzułmańskich to zastanów się Kolego, kto i w jaki sposób je uzyskał? Ktoś policzył beduińskich szajchów na wszystkich pustyniach i spenetrował kairskie slumsy, licząc staruszków? A może przeprowadzano jakieś ankiety albo opierano się na spisach powszechnych? Każda z tych metod jest raczej komiczna w tym kontekście. Zapewne posłużono się szablonem- gdzie bieda tam ludzie krótko żyją i oszacowano procent starców nie ruszając się od biurka. I jeszcze jedna uwaga- zalecam ostrożność wobec wiadomości podawanych przez bliskowschodnie media. Są one często sponsorowane przez różne grupy nacisku, począwszy od wpływowych klanów po środowiska fundamentalistyczne. Jeśli gazeta jest z Emiratów, powinno to wzbudzić Twoją czujność, bo w Emiratach jest mnóstwo wrogów rodziny Saudów, którym zależy na oczernianiu tej rodziny. Należy przebadać więcej źródeł a nie opierać się na jednym. Erih- bieda jest tylko jednym z wielu czynników katalizujących popularność radykalnych odmian islamu, wcale zresztą nie najważniejszym. Napisałem o tym pracę naukową i dlatego wiem, ze wyliczanie tych czynników przekracza możliwości i ramy merytoryczne tego forum, dlatego odstąpię od wykładania tutaj tej materii. Pozdrowiszcze.
a.korbaczewski Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 moja wypowiedźświeckie rządy zwalczają ludzi religijnych na całym świecie"a to cytat mojej wypowiedzi:Wszystkie świeckie rzady zwalczają zwolenników rządów teokratycznych."
AKMS Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Kolejny przykład islamskiej cywilizacji":http://www.dziennik.pl/swiat/article259608/Zgwalcona_13_latka_zabita_za_cudzolostwo.html
Erih Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Kol a.korbaczewski , to nie był cytat- ani dosłowny , z podaniem źródła , ani nawet w cudzysłowie.Kol bandolero zgadzam się ,bieda to tylko jeden z powodów , chyba najbardziej naglasniany ... i jeden z mniej istotnych.
AKMS Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 http://fakty.interia.pl/swiat/news/islamski-duchowny-wolno-brac-sluby-z-dziecmi,1243156Śmierdzi pedofilią...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.