Polan Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 Czy spotkał się ktoś z takimi kogutami wyglądają jak jakieś ozdoby jeśli wie ktoś coś więcej na ten temat to proszę o informacje
Swiety82 Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Ja mam papugę w całości z metalu, do tego emaliowaną. Małe jak twoje, a waży sporo. Może twój fant to element od jakiegoś ogrodzenia(ozdoba) ?
Polan Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 No być może, znalezione na polu i też sporo ważą
fraktal Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Może to zwykły bubel sprzed 30 lat, ale bywają też zabawki sprzed setek lat. Metal wygląda jak ołów. Czy to ołów?
Polan Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 Jest delikatne zagłębienie bardziej mi to wygląda na podstawkę
fraktal Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Delikatne zagłębienie powstaje w odlewie na skutek skurczu krzepnącego i stygnącego metalu (gorący płynny metal ma większą objętość niż zimny- chodzi o tzw. skurcz odlewniczy). Jeżeli to ołów to wygląda na zabawkę tak jak ołowiane żołnierzyki.
fraktal Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Nic mi nie wiadomo aby ołowiane zabawki szczególnie odlegle datować. Poszukam w książkach, ale coś starszego byłoby raczej z brązu lub innego stopu miedzi. Mimo wszystko ciekawe fanty. Super, że wyszła parka.
Pytanie
Polan
Czy spotkał się ktoś z takimi kogutami wyglądają jak jakieś ozdoby jeśli wie ktoś coś więcej na ten temat to proszę o informacje
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.