israel Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 Wczoraj trafiony 50m od domu - trafiały mi się tam różne caraczki od gwardyjskich poprzez z numerkami do grenadierskich, ale tego nie potrafię rozszyfrować.
israel Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 i od zaplecza. Na tym poletku wychodzą również drobne monetki rosyjskie w przedziale od 1828 do 1914.
martian. Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Czwarta rota artylerii konnej? lub garnizonowej?.
8total4 Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 do wypowiedzi przedmówcy dodam tylko iż guzik wz.1829pozdrawiam!
ded Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 4-я Резервная конно-артиллерийская батарея1857 - 1862
israel Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Napisano 9 Wrzesień 2008 W katalogu rosyjskim Pugoviza jest jeszcze 3 alternatywa:4-я ракетная рота или 1857 - 1862 czyli sądzę, że nawet Rosjanie nie są pewni aby konkretnie utożsamić jednostkę. Jako, że w w/w katalogu jest tylko jeden guzik tego typu (1.P.) i do tego w kiepskim stanie, mniemam, iż jest to rzadkość. Czy ktoś pokusi się w orientacyjną jego wycenę?Guzik nie jest na sprzedaż, ani na wymiankę - już zasilił moją kolekcję.
ded Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 в документаx и арxиваx встречается ТОЛЬКО первая ракетная рота (батарея)
israel Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Napisano 9 Wrzesień 2008 Dzięki ded (tego nie doczytałem), już jest jakiś pogląd. A jak wyceniasz guziorka?israel
martian. Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 Znalazłem podobny, ale widać tylko P taki był czyszczony, ale co do ceny się nie wypowiem i podejrzewam , że to trudna rzecz. Mniejszy troszkę od standardowych i troszkę delikatniejszy.
israel Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 A to znajdy z wczoraj - 2 metry od poprzedniego. Szkoda, że czas i gleba nie były łaskawe dla nich.
israel Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 Zaplecza praktycznie nie ma, żelazny tył rozsypał się, lecz tetkurka jest cała. Chyba pokuszę się o otworzenie wałka z guziczkami na odkryciach.Pozdro - israel
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 ale to już guziki pierwszowojenne, ja osobiscie nie mam hipotezy na temat przeznaczenia guzików z nakładanym orłem.Może jakaś wersja oficerska, a może i nie, można gdybać i obalać, nie znalazłem żadnych materiałów na ten temat..swoja droga niezbyt często się takie trafia, w porównaniu z wybijanym orłem.zdrów!
israel Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 Wg kilku moich kolegów są to oficerskie - na moich znajdach są minimalne resztki złoceń lecz kolega ma wersję na mosiądzu i jest pięknie złocony. Raczej są rzadkie - w katalogu Pugoviza znalazłem w ok. 150-ciu piechocińskich tylko 4 różne. Na moje prawie 30 lat łażenia to pierwszy traf z nakładanymi - ale teraz mam dobrą miejscówkę na guziorki - na pobojowiskach czesałem tylko z wybijanym orłem lub golasy.
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=558797#559181nie takie rzadkie...
banderas Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Cze.Guzik rzadki,za mniej niż 600 zł osobiście bym sie go nie pozbył.pzdr.
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 może i tak kol. banderas, ale w pełnej krasie, a nie cząstkowy fragment guzika.ja mam nadzieję że kol. israel nie handluje, a i guziczki będą raczej sentymentem niż pieniądzem.w każdym razie moje przypuszczenie jest takie iż to guzik powiązany albo z konkretnymi jednostkami, lub też coś w rodzaju prototypu dla oficerów.pamiętajmy o tym, iż złocenie na mosiężnych guzikach nie przebijało w epoce efektu, inaczej by się to miało do guzików np. cynkowych - srebrnych a inaczej do mosiężnych czy cynkowych złoconych, tak jak to miało miejsce w WP do 1939r.Mosiądz był złoty, tak jak i złocenie, jedynie większa dokładność wykonania może coś mówić o klasie w wypadku jednego koloru..bez dokładnych opracowań, raczej ciężko o dowody, nawet jeżeli są to dowody z ekshumacji oficerów, pamiętajmy o tym, iż podczas wojny guziki stawały się problemem najmniejszym.pozdrawiam!!
israel Napisano 12 Wrzesień 2008 Autor Napisano 12 Wrzesień 2008 Dzięki za merytoryczne wypowiedzi, 600 pln to wg. mnie kosmos - pytając o cenę chciałem zaspokoić swoją próżną ciekawość. Guziorki taplają się w oliwce i pójdą a ścianę". Jak słusznie stwierdził 8total4 nie handluję - pracuję zawodowo, nie muszę się dorabiać, a i dzieci mam też już ustawione - najbardziej rajcują człowieka osobiście znalezione fanty, które mają historię (bo co można powiedzieć o kolekcji, którą się odkupiło?). 7 lat zajęło mi umiejscowienie poligonu wojsk carskich i teraz w tym dziewiczym terenie wychodzą mi takie cudeńka - teraz ozgryzam" historię tego miejsca na podstawie znalezionych fantów.Pozdro dla wszystjich grzebidołków - israel
Diago Napisano 12 Wrzesień 2008 Napisano 12 Wrzesień 2008 kolego israel nie zapominaj wklejać fotek tych znalezionych fantow na tym dziewiczym terenie Pozdro :)
israel Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 Dzisiaj, 1,5 godz. - tylko jeden guziorek.
israel Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 Sygnatura Bucha - ale ciekawa. Orzełki przy urwanym uchu i odwrotne S" w S. Petersburg". Guziczek tylko umyty z błotka.
israel Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 Na pierwszej fotce pod koroną wychodzi złocenie.
israel Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 Wyskoczyła jeszcze dolna połówka cynkowa
israel Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 i od spodu. Do tego kopiejki i 1/2 kopiejek, plomby i pół kieszeni łusek. Diego - sprężę się i na znaleziskach otworzę wałek z guziczkami z tej miejscówki z 2 lat, ale to trochę potrwa - muszę powypinać je z gablotek, powyciągać z oliwki i różnych zakamarków.A tak nawiasem: jak mocujecie guziki z urwanymi uszkami?
ded Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=1&n=cron&fn=cron
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.