Skocz do zawartości
  • 0

Kilka kulek

Wojciech82

Pytanie

Napisano

Od lewej:
1- kaliber 7.6mm wysokość 28mm (jak dla mnie kałasznikow)
2- kaliber ok 7.8mm wysokość 27.7mm
3- kaliber ok 6.9mm wysokość 33.7mm
4- kaliber ok 6.9 wysokość 37.5mm (podobny do poprzedniego tylko jak z jednym pancerzem więcej)
5- kaliber ok 15mm wysokość ok 27mm (W środku pusty na głębokość 7mm wygląda na cały ołowiany.)

Z góry dziękuję!

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1,2 - Mosin 7.62mm
3,4 - 7.92 Mauser, pocisk typu SC.
5 - moze to być 15,24mm Krnka lub Terry-Norman, używane głównie przez Rosjan w II połowie XIXw, przed wprowadzeniem Berdana.
zdrów!
Napisano

Od lewej:
1- kaliber 7.6mm wysokość 28mm (jak dla mnie kałasznikow)
2- kaliber ok 7.8mm wysokość 27.7mm
3- kaliber ok 6.9mm wysokość 33.7mm
4- kaliber ok 6.9 wysokość 37.5mm (podobny do poprzedniego tylko jak z jednym pancerzem więcej)
5- kaliber ok 15mm wysokość ok 27mm (W środku pusty na głębokość 7mm wygląda na cały ołowiany.)

Z góry dziękuję!

Napisano
Jeżeli chodzi o 1 i 2 to chciałem zauważyć że to dwa różne pociski. Zdecydowanie mają inny kształt. Co do 3 i 4 to także wydaje mi się że to dwa te same pociski tylko jeden w stanie lepszym a drugi trochę zjedzony"!Co oznacza SC bo jakoś google nic nie mówi?
Co do pocisku nr 5 w ogóle nie mogę wygrzebać czarnoprochowca o takim kalibrze.Pocisk jest z ołowiu więc rdzy na nim nie ma. Kaliber po dokładnie fachowym ślusarskim pomiarze to 15mm bez żadnych setek! (15.00)
Napisano
P.S. Oto troszke wiecej wiedzy dla ciebie
Wedlug oznaczen naboj z litera:
S - zwyklym - obwodka na splonce czarna
SC - ciezkim - obwódka zielona
D - dalekonosnym - obwodka fioletowa
P - ppance - obwodka czerwona
PS - przeciwpancero-swietlnym - obwodka niebieska
Z - zapalajacym - obwodka zolta

Korcze czemu wczesniej nie pomyslalem ze ta kalibracja moze byc przeklamana, bo przecierz kazdy metal sie utlenia
Napisano
grociki grociki xD
1 wyglada jak od mosina / nagant kal.7.62

2,3,4 - sam nie wiem ale czesto takie znajduje na stanowiskach rosyjskich
Ten 4 jest podobny do jakiejs smugowki o ile w swodku jest dziorka

5 wyglada jak od jakiegos czarnoprochowca ale moge sie mylic jak ze wszystkim, znalazlem cos podobnego na all http://allegro.pl/item426291311_pociski_do_rewolwerow_czarnoprochowych_36_375.html
albo cos takiego tylko ze produkowane obecnie Działko Mauser BK-27

Bardzo ciekawy temacik koledzy pomozcie z 2,3 i 4 bo sam jestem ciekaw

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie