Skocz do zawartości
  • 0

Luska

snake170381

Pytanie

Napisano
Prosze o identyfikacje luski niestety nie mam mozliwosci wstawienia foto
wymiary dl.5,5 cm sr.1,3 cm
na splonce bicie:Gora RG1942 na dole WI
Wyglada jak by byla lakierowana na czarno, znaleziona w okolicach Monachium.Byc moze ze mysliwska, choc kto wie ;)nigdzie nie moglem znalezc czegos podobnego w sieci.
Pozdrowienia

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Oznaczenie RG" najprawdopodobniej dotyczy Royal Ordnance Factory Radway Green, Wielka Brytania. 1942" wiadomo, rok produkcji.WI" to oznaczenie pocisku -Mark I.
Ale od czego ta łuska to nie mam pojęcia. Wymiary mało precyzyjne.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam. Kolego snake, na Twoim miejscu nie zastanawiał bym się czym Anglicy strzelali pod" Monachium tylko czym strzelali ad" Monachium :-). Prawdobodobnie łuska pochodzi z km Browning strzelca pokładowego bombowca Avro Lancaster, którym zdarzało się hasać nad Monachium.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam. Snake- jeśli wymiar 1,3 cmm" dotyczył się średnicy łuski w najszerszym miejscu to prawdopodobnie chodzi o brytyjski nabój .303.
Zerknij tutaj pod oznaczenie RG":
http://www.dave-cushman.net/shot/303headstamps.html
Napisano
Prosze o identyfikacje luski niestety nie mam mozliwosci wstawienia foto
wymiary dl.5,5 cm sr.1,3 cm
na splonce bicie:Gora RG1942 na dole WI
Wyglada jak by byla lakierowana na czarno, znaleziona w okolicach Monachium.Byc moze ze mysliwska, choc kto wie ;)nigdzie nie moglem znalezc czegos podobnego w sieci.
Pozdrowienia
Napisano
Dzieki za pomoc!! Bicie jest WI nie VII, a srednica 1,3 wiec by sie zgadzalo z tym .303 :) nie znalazlem nigdie opisu do bicia WI. Teraz tylko poszukac czym Anglicy strzelali pod Monachium hehe.Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie