Skocz do zawartości

Efekt artykułu dziennikarzy

Irke

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne wyjscie to ciagle propagowanie przez mediach przy okazji eventow tego czym jest rekonstrukcja i po co jest.
Jak bedzie pozytywny odbior to moze beda i jakies ulatwienia. Oczywiscie tych glupich i nieobyczajnych dziennikarzy" olac bo o czymkolwiek by nie pisali to i tak spartola temat.

Wszyscy chyba zdajemy sobię sprawę, że część takiej produkcji (i to prawdopodobnie niemała) trafia do ludzi, którzy z rekonstrukcją czy kolekcjonerstwem mają mało wspólnego. Obawiam sie, że zmiany o jakich myśli wiekszość osób publicznych wypowiadajacych się w temacie spowodwałyby więcej złego niż dobrego. Produkcja zeszła by do podziemia", naziole itp. w dalszym ciągu nie mieli by żadnego problemu z zaopatrzeniem" i lali na prawo ciepłym moczem", a najbardziej po d..ie dostali by rekonstruktorzy i wytwórcy akcesoriów do rekonstrukcji.

Ale w artykule zastanowilo mnie jeszcze jedno. Wynika z niego, że w świetle obowiązującego prawa, wkroczenie na teren wytwórni i zarekwirowanie jej wyrobów było DZIAŁANIEM CAŁKOWICIE BEZPRAWNYM!!!

Jak na moje to wszyscy (czytaj=politycy) sobie troche pokrzycza i pomachaja rekoma, a za miesiac nikt nie bedzie o tym pamietal. No moze oprocz wlasciciela tej produkcji ktoremu Panstwo w osobie ABW rozwali biznes. Ale kogo to... Pewnie i tak zlodziej byl, a cytujac mistrza Bareje - jak wiadomo

- I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!!"

A może to konkurencyjne firmy sie zwalczają? Rynek niemiecki wchłonie każdą ilość, więc jest się o co drapać.
Weszli, zabezpieczyli i teraz bedą wyjaśniać...a towar sie nie sprzedaje. Za rok oddadzą wszystko i może nawet przeproszą.
Może o to właśnie chodziło.

Sezon ogórkowy dobiega końca, więc jeszcze tego typu „sensacje” będą się pojawiać, póki ważniejsze tematy nie zagoszczą na łamach prasy. A czy ktoś podejmie jakiekolwiek działania legislacyjne w tej kwestii to śmiem wątpić…
Moim zdaniem nie ma się kompletnie czym przejmować.

Pozdrawiam
Hindus

Tak na zdrowy rozum to niemiecka policja powinna sobie robić śledztwa u siebie u tego co kupuje. Bo nasze srABW chyba wyskakuje przed szereg.
Jeżeli coś nie jest zakazane to jest dozwolone więc ja jakby mi odwaliło mgę cały dom wytapetować krzyżami żelaznymi, sygnetami i moga mnie pocałować w czółko. Tak samo jakbym chciał to mogę w polsce tym handlować bo mi wolno. Jakby wystawił na niemieckim Ebaju to Niemcy mogą zrobić sprawę za propagowanie a nie nasi.
Finał będzie taki, że oddadzom im fanty a jak koleś będzie łebski to jeszcze wystąpi o odszkodowanie i je dostanie.

Panowie Rekonstruktorzy , załóżmy partię polityczną , mając w sejmie 1 procent bedziemy całowani po stopach przez całą resztę oszołomów, PSL tak od lat działa a wreszcie bedziemy mieli wpływ na ustawy o broni i innych nas interesujacych sprawach.Ilu nas/was jest ? od cholery , trzeba tylko sie zebrać i ruszyć a nie narzekać na forum.

Moze pamiec mnie myli, ale jakoś do tej pory nie słyszałem nic o konfiskacie koszulek/plakietek z sierpem i młotem, Che Guevara czy Leninem... A te przeznaczone do publicznego" noszenia na ulicach przez roznych oszolomow chyba bardziej podpadaja pod publiczne propagowanie innego totalitarnego ustroju panstwa" z art 256 kk...

Co prawda, to niewiele można zrobić w tej sprawie z mojego punktu widzenia, bo po prostu mózgu nie da się na chwilę obecną zaaplikować niektórym ludziom. Jednak w podrzędnej gazetce, w jakiej to jestem aktywnym działaczem jako taki artykuł można na ten temat napisać. Mniej ważny głos, też jest ważny.

• 2 months later...
A co sie dziwisz ,my jako Polacy mamycehc narodowa przywiaznie do historii ,zwlaszcza do traumatycznych momentow ,czcimy je. Dziwisz sie ze ludzi (spora czesc ) oburzaja niemieckie swastyki ,mundury ss ... Dziwisz sie ze ludzie szokuje jak mozna awic" sie w reko oddzialow ktore zmielily Polske w pył ?

Moj dziadek jakby zobaczyl takich przebierancow w lesie,mysle ze by siegnal po samonariadke ,ktora schowal po jedenj z kolejnych amnestii po wojnie...

Ja tez mam mieszane uczucia...

właśnie dlatego że Polska wielokrotnie dała się zmielić w pył z powodu głupoty nią rządzących , należy te fakty przypominać i temu służą takie widowiska.Nie wyobrażam sobie sytuacji że rekonstruktorzy polscy walczą" na inscenizacji z cywilami z napisem na kartce A4 ...Niemiec"
Co do zabawy" działalnością rekonstruktorską to się nie zgadzam , po pierwsze to nie jest zabawa a po drugie jeżeli ktoś nie lubi takich widowisk to niech siedzi przed telewizorem i łyka papę podawaną na tacy przez całą dobę...
To że kilku idiotów obwieszonych swastykami lata po lesie i bawi się w paitball to nie powód by zabraniać innym , poważnym ludziom zajmowania się historią nie tylko przy pomocy książek.

Żeby uniknąć takiej sytuacji, żeby l;udzie pamiętali do czego prowadzi totalitaryzm, nienawiść, skrajny nacjonalizm.

A po co mają się pchać do wojska? Domyślam się z kontekstu wypowiedzi, że jesteś zawodowym żołnierzem, i pewnie będziesz bronił zawodu w którym znalazłeś powołanie, ale chyba nie zaprzeczysz że to nie to samo wojsko co 80 lat temu? Obecnie jest to po prostu jedna wielka zbieranina patologii, i wiem to od wielu znajomych którzy mieli okazję odsłużyć swoje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie