Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelnik i klamra - proszę o pomoc

Rabi79

Pytanie

Napisano

witam. dzisiaj znalazłem pół nieśmiertelnika, obok klamrę. Jak widać na foto nieśmiertelnik jakby był bity samemu, z tego co mogę odczytać to jest tam: symbol rombu?, a dalej SS P...... dalej odszywrować nie mogę. czy ktoś spotkał sie z czymśtakim i mogłby powiedzieć mi wiecej o nieśmiertelniku jak i o klamerce, stan straszny no i ten otwór, który ciężko stwierdzic czy był zrobiony czy też fabryczny - ja w każdym razie nie sotkałem sie z taką klamrą. Będe wdzięczny za wszelka pomoc.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kopijnik2 a czemu odbiega? Blaszka jest oryginalna. Osobiście ją wyciągnąłem. Było jeszcze łączenie sznurka (również z blachy nierdzewnej jak sam nieśmiertelnik)

Pozdrawiam
Napisano
Czy bicie na tej blaczce to nie będzie czasem F P czyli feldpost - poczta polowa ? Mam podobnie tyle że wyraźniej wybitą w taki właśnie sposób połówkę blaszki.
Pozdr
Napisano
dzięki za ifo, reszta jak najbardziej powinna być połączona ok, na blaszce w realu widać bicia punktowe dużo lepiej. Szukałem porównania konturu tego bicia na żółto z jakimś symbolem runniczym ale nie znalazłem nic w podobie. Gdyby ktoś miał dalsze sugestie będę wdzięczny, na razie pójdę tropem 11 pułku. pozdrawiam!
Napisano

abcd bardzo możliwe, że masz racje. Masz tu fotkę mojej blaszki. Też brakuje numeru żołnierza bo i po co go wybijać skoro idzie zidentyfikować żołnierza po numerze poczty polowej. Dziwi mnie tylko ta tajemnicza 4" jednak nie wiązał bym jej z numerem żołnierza.

Pozdrawiam!!

Napisano
wspólnymi siłami w pare osób udało nam sie dopatrzeć ze ma to postać taką: rąb/okrąg w lewym dolnym rogu, potem SS P .lub o, potem nie wiem co ale na koncu jest numer 11395
Napisano
Teoretycznie 11395 to mógłby być numer poczty polowej (Fp.Nr. zawsze 5 cyfrowe),ale w takim razie gdzie jest numer kolejny żołnierza? sądzą że 11 pułk pol.bardziej pasuje do kontekstu.
Napisano

witam. dzisiaj znalazłem pół nieśmiertelnika, obok klamrę. Jak widać na foto nieśmiertelnik jakby był bity samemu, z tego co mogę odczytać to jest tam: symbol rombu?, a dalej SS P...... dalej odszywrować nie mogę. czy ktoś spotkał sie z czymśtakim i mogłby powiedzieć mi wiecej o nieśmiertelniku jak i o klamerce, stan straszny no i ten otwór, który ciężko stwierdzic czy był zrobiony czy też fabryczny - ja w każdym razie nie sotkałem sie z taką klamrą. Będe wdzięczny za wszelka pomoc.

Napisano
wg danych które znalazłem 11 pułk na przełomie 44 i 45 znajdował się w Polsce, nie wiem jak z pocztą polową o tym nr. Szukam właśnie jakiejś wzmianki, albo listy Feldpostów - jak na razie lipa
Napisano

Witam
odkurzam temat, połączyłem punkty wybite na blaszce i wyszło coś takiego, mam problem z tym symbolem oznaczonym żółtymi punktami, może macie jakiś pomysł co to mogło być, czy to któraś z formacji policyjnych, czy może ukraińska(mam informację że oddział ukraiński został wzięty do niewoli w tej okolicy - przedmieścia Zgierza). Będę wdzięczny za pomoc. pozdrawiam

Napisano
Czasem widuje się tak wykonane zastępcze blaszki bite na szybko,ale ta jest zrobiona wyjątkowo niechlujnie,jeżeli dobrze odczytałeś toto miało zapewne przedstawiać SS Pol.11 czyli 11 Pułk policyjny SS.,numer kolejny 395,gr.krwi -O-

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie