Vorax Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Mam pytanko odnosnie polskich guzikow wojskowych.Na moim terenie(Wal Pomorski) byla masa dzialan w styczniu i lutym 1945 roku.Szczegolnie przy okopach wychodzi masa polskich guzikow wojskowych z orzelkiem ale bez korony.W zwiazku z tym mam pytanko od ktorego dokladnie roku polscy zolnierze nosili te guziki?.Czyzby to wszystko byly guziki powojenne? Pozdrawiam i prosze o fachowa odpowiedz.
Czlowieksniegu Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 Zapewne było bardzo różnie. Mój ś.p. Dziadek doszedł via Daleki Wschód do Berlina w przedwojennym mundurze ( nazwijmy go wyjściowym ) z guzikami z koroną. Na rogatywce orzełek ma koronę sprytnie zagiętą do tyłu.A, w który roku wydano oficjalny rozkaz, niestety nie mam pojęcia.
Vorax Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Dziekuje za podpowiedz.Szukalem informacji na ten temat ale ciezko cos znalesc.Chociaz mysle ze dziwne byloby gubienie przez zolnierzy takiej ilosci guzikow po wojnie...Pozdrawiam Vorax
bjar_1 Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Daj zdjęcie guzika, to mogą być guziki wz.43 z kuricą", albo powojenne już wz.52.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.