maciodecember Napisano 28 Sierpień 2008 Autor Napisano 28 Sierpień 2008 Proszę o identyfikację znalezionego przedmiotu.
Gniewkos Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 W środku znajduje się menora, siedmioramienny świecznik. Przedmiot powiązany jest z judaizmem. Nad świecznikiem widoczna gwiazda Dawida. Może jakaś ozdoba, może jakaś zawieszka.
bandolero Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 Na podstawie menory jest napis hebrajski, poproś p. Natashę, to Ci przetłumaczy.
matrix14xxx Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 Na menorze też są hebrajskie literki.
yasioo Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Forma podobna do carskich odznak szkolnych, może to jest odznaka żydowskiej szkoły z czasów Rosji carskiej?
natasha1982 Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Witam serdecznie & przepraszam za zwłokę.Na początku pytanie do maciodecember: posiadasz może zdjęcie przedmiotu w większej rozdzielczości?... Nie wszystkie literki jestem w stanie odczytać i ani photoshop ani mocne trunki nie wyostrzają mi obrazu :)To co zdołałam odczytać przedstawia się następująco:Na samej górze dwie literki 'כת' - kat - jedyne znaczenie jakie znam to właśnie to,a oznacza ni mniej ni więcej tylko sektę.Poniżej, na ramionach menory znajduje się 7 liter hebrajckich - na stówę na każdym ramieniu jedna. Jestem pewna jedynie co do trzech środkowych ('כמו' - jak )i do ostatniej 'י'- i. Jeśli między nimi znajduje się to o czym myślę,to otrzymujemy 'כמוני'- jak ja. Ale nie wiem ani czy to faktycznie 'נ' między nimi ani też jakie 2 litery znajdują się na pierwszych dwóch ramionach świecznika.NATOMIAST na samym dole odczytałam następujący napis: 'בילישט' i początkowo zgłupiałam ale po googlowaniu okazało się,że istnieje takie miasteczko/wieś w ALBANII ( http://en.wikipedia.org/wiki/Bilisht ).I teraz to ja pytam czy możliwe jest,że ten przedmiot pochodzi właśnie stamtąd?...Jak zawsze - uprzedzam,że mogę się mylić :)Pozdrawiam i czekam na bardziej przejrzyste zdjęcie.Gosia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.