Skocz do zawartości

Wisiorek do id

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W środku znajduje się menora, siedmioramienny świecznik. Przedmiot powiązany jest z judaizmem. Nad świecznikiem widoczna gwiazda Dawida. Może jakaś ozdoba, może jakaś zawieszka.
Napisano
Witam serdecznie & przepraszam za zwłokę.

Na początku pytanie do maciodecember: posiadasz może zdjęcie przedmiotu w większej rozdzielczości?... Nie wszystkie literki jestem w stanie odczytać i ani photoshop ani mocne trunki nie wyostrzają mi obrazu :)

To co zdołałam odczytać przedstawia się następująco:
Na samej górze dwie literki 'כת' - kat - jedyne znaczenie jakie znam to właśnie to,a oznacza ni mniej ni więcej tylko sektę.

Poniżej, na ramionach menory znajduje się 7 liter hebrajckich - na stówę na każdym ramieniu jedna. Jestem pewna jedynie co do trzech środkowych ('כמו' - jak )i do ostatniej 'י'- i. Jeśli między nimi znajduje się to o czym myślę,to otrzymujemy 'כמוני'- jak ja. Ale nie wiem ani czy to faktycznie 'נ' między nimi ani też jakie 2 litery znajdują się na pierwszych dwóch ramionach świecznika.

NATOMIAST na samym dole odczytałam następujący napis: 'בילישט' i początkowo zgłupiałam ale po googlowaniu okazało się,że istnieje takie miasteczko/wieś w ALBANII ( http://en.wikipedia.org/wiki/Bilisht ).
I teraz to ja pytam czy możliwe jest,że ten przedmiot pochodzi właśnie stamtąd?...

Jak zawsze - uprzedzam,że mogę się mylić :)
Pozdrawiam i czekam na bardziej przejrzyste zdjęcie.

Gosia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie