Skocz do zawartości
  • 0

mosięzny kubek

grz_w

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No trochę mi nie dawały spokoju te plomby, a o możliwości obcięcia części kubka nie pomyślałem. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Napisano
A dzięki kolego Nostro91. Na pierwszym zdjęciu w tych tarczach są liczby - 24, 20, 18, a po nich D.R. Nad D.R. jest 5 a pod 1 - to samo D.R. jest nad uszkiem i z przodu tyle że nie wybite w kubku tylko na czymś na kształt plomby przylutowanej do kubka.
Napisano
hm...a czy to nie jest jakiś kubek do odmierzania czegoś a te bicia i plomba to nie wycechowanie-czy jak to się tam nazywa-legalizacja?-no tak jak w odważnikach bywa?
Napisano
Całkiem Czarku możliwe, ale i tak coś dużo tych bić. Bo po co kilka cechowań na kubku którym i tak precyzyjnie nic nie odmierzymy. Poprzedni właściciel (99lat na dzień dzisiejszy) powiedział mi, że ma go odkąd pamięta, więc zakładam że kubek trochę lat już ma.
Napisano
Kubek z puncami legalizacyjnymi służył do transakcji handlowych produktami płynnymi ,biorąc pod uwagę niewielką pojemność 0,1 litra-100 gram mógł służyć do odmierzania trunków w karczmie.Kiedyś widziałem podobny o pojemnośći 0,5 L,według opowieśći właśćiciela kubek w latach 20tych służył do odmierzania nafty do lamp w wiejskim sklepiku który prowadził jego ojciec,przy braku oświetlenia elektrycznego był to produkt pierwszej potrzeby.
Napisano
Warto zwrócić uwagą jak sprytnie oplombowany jest górny rant kubka,miało to służyć zapewne temu aby nieuczciwy sprzedawca nie skracał naczynia zmniejszając pojemność.Widocznie musiał to być popularny proceder.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie