Skocz do zawartości

Lasy Oliwskie- Wasze trafienia

martini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to moje z poligonu - wszytsko z jednej ziemiany , do tego jeszcze komplet oporzadzenia - ladownice , bagnety ... :) Ale to jedyne co slyszalem w wiekszej ilosci na poligonie morena-jasien ... tak to pojedyncze odznaki ale to tez ze 2 sztuki max

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Matarnia - 2x za rany,2x szturm piechoty,niesmiertelnik przestrzelony,troche magazynkow do stg mp40,6x panzerfaust,1 sportowa sa itp.Auchan w sumie bardzo słaby teren klamra Rlb i pognieciony hełm.Poligon morena - smietniki niemieckie,winterschlacht,szturm ogólny,cwiczbne glowice panzerschreck,duzo lusek polskich z orzełkami do mausera.
Napisano
Świetna mapa, Lain. Rozbroiło mnie trafienie bagnetu policyjnego. Miejsce w sam raz - niedaleko koszar policji, ale obecnej ;-) Szukałeś tak blisko jezdni?
Jeśli można spytać, to mniej więcej ile dni swego życia spędziłeś na poszukiwaniach w tamtych okolicach? I jak dawno/niedawno temu?

Jestem z Zaspy i mocno waham się, czy nie porzucić swoich wyjazdów daleko za miasto, które zamiast dziewiczych miejscówek przynoszą niemal ZERO efektów, w zamian za poszukiwania znacznie bliżej miejsca zamieszkania...

M.
Napisano
Ciężko powiedzieć,ale myśle ze bardzo duzo.Biegałem tam 2 lata temu.Ostatnio na złotej byłem z wykrywaczem ramowym z zimie i wyszly akumulatory i panzerfausty w okopie.Rekordy pobilismy na Matemblewie - tam zaczynałem mysle ze spokojnie z 50 dni na nim spędziłem.Jeszcze w tym roku wyszła za rany,mosiek,mauek,czesci kordzika.Mam jeszcze 3 dni noge nie sprawną i się nudzę w domu.Co wy na to żeby za jakies tydzien lub dwa w weekend zrobić mały zlocik gdanskich poszukiwaczy odkrywcowych?Onyx napewno sie wybierze,mozna jakies ognicho na koniec poszukiwań.Zaraz spłodze z nudów mapke matemblewa.pozdro.
Napisano

a oto cud techniki PRL :)blacha z której jest wykonany,pierwotnie była przeznaczony na puszki do koncentratu pomidorowego :)Od środka jest piękny nadruk ''Włocławka\"

Napisano
Chodziłem dzisiaj cały dzień po lesie, i kompletnie nic interesującego się nie znalazło... szkoda. Na jakich głębokościach leżały fanty? Np. rura od panzerfausta?
Napisano
Ja dziś też byłem na chwilkę i bez efektów,kilka monetek z PRLu i odpustowy pierścionek. Rury były trzy,leżały stosunkowo płytko jakieś 30 cm, niestety tylko ta na zdjęciu była w znośnym stanie
Napisano
Ja szukałem w lesie w zdłuż Słowackeigo i w okolicach Złotej Karczmy. Wyszło kilka sztuk amo i łusek do mauserka, masa odłamków i 2 sztuki F-1 (zostały oczywiście głęboko w ziemi). Generalnie teren mocno przeszukany
Napisano
Właśnie wczoraj na wyprawie postanowiłem że udam się w miejsce pokazane na mapce. Pojechałem więc rowerem na ulicę Słowackiego. Wjechałem w las i jechałem ścieżkami. Niestety nie dojechałem do wyznaczonego miejsca, ponieważ nie za bardzo się orientowałem w terenie i wyjechałem w oliwie:P
Co do znalezisk to bardzo marnie. Trochę łusek od pepeszy i- już wspomniana przez kolegę poszukiwacza- masa odłamków. Jutro jadę na mierzeje wiślaną to może tam się coś znajdzie:)
Pozdro
Napisano
Fanty z mierzei są lepsze niż z lasów oliwskich:) przynajmniej na razie:) Udało się znaleźć: 2 puszki po masce pgaz jedna w lepszym druga w minimalnie gorszym stanie, jedną puszkę nie wiem od czego, podobną od tych na maski ale mniejsza, 4 lotki od granatów moździerzowych, duży klucz grzechotka", pochwa od bagnetu (stan średni), trochę ammo i łusek od ppsz, i niestety trochę urwiłapek:/ Jedna leżała pod ściółką, a pozostałe leżały na wierzchu. Wszystkie poszły do ziemi, ale zainteresowały mnie dwie z nich. Pierwsza miała na końcu małe śmigiełko. Czyżby jakaś bombka lotnicza? O ile dobrze kojarzę śmigiełka służyły do uzbrajania bomby w czasie lotu. Drugi jest to pocisk, nie wiem jaki to kaliber ale dość spory, długość około 40 cm. Ważył około 20 kg. Z przodu nie miał zapalnika, był to odlew. Z tyłu miał jakby odkręcaną część z dwoma otworami. Czyżby był wypełniony ołowiem że tyle ważył? Czy były takie pociski wypełnione ołowiem?
Pozdro.
Napisano
To jednak coś tam jeszcze jest w tych Kątach Rybackich:). Też ostatnio trafiłem puszke po masce pgaz ale na wyspie.
Też troche szukałem w lesie oliwski ale same łuski i kawałki pierścieni wiodących + hiszpańskie 5 ptas;)
Pozdrawiam.
Napisano
A w sobieszewie też dzisiaj byłem ale przejazdem, dosłownie na 15 minut. Trafił się guzik, jutro dam do ID bo go w samochodzie zostawiłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie