Skocz do zawartości
  • 0

ID widelec

Schivelbein

Pytanie

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolego nie pisz tylu postów jeden pod drugim, bo zarobisz kartonik od modera. Żeby nie było off topu, na mojej łyżce mam cosik takiego. Tak dla porównania.
pzdr

Napisano
Niestety, nie mogłem uczestniczyć w dalszym ID, gdy musiałem uciekac do pracy. Ale widzę że sobie poradziliście bezemnie, no i super.

Co do bliższej identyfikacji (określenia roku produkcji) na podstawie dodatkowych punc dodam tylko że :

Cecha imienna, dodatkowa (w wypadku SCHIVELBEIN to "pochodnia) widniejąca przy pruskiej próbienie nie musi być cechą wytwórcy - moze być również cechą sprzedawcy. Odnośnie samej cechy próby można powiedzieć że jej trzy elementy (półksiężyc, korona i liczba ) spotyka się we wszelkich możliwych układach graficznych i w dowolnej kolejności, niekiedy nawet bywają przedzielone znakiem wytwórcy".

...ostatnie ustępy ustawy jednoznacznie informują, że cechę ma stawiać wytwórca, lub sprzedawca - i ten ostatni jest odpowiedzialny za próbę..."

Cytaty pochodzą z M. Gradowskiego naki na srebrze " str. 229.

Gniewkos.
Jeżeli Ci to nie sprawi kłopotu to wrzuć mi na priv link skąd pochodzi zdjątko które zamieściłeś z pruską próbą i pochodnią.
Pozdrowaśki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie