Schivelbein Napisano 25 Sierpień 2008 Autor Napisano 25 Sierpień 2008 Prosze o ID widelca znaleziony na polu. Opis:-srebro pruba 800(bynajnmiej tak pisze)-ma bicia
seeker Napisano 25 Sierpień 2008 Napisano 25 Sierpień 2008 Kolego nie pisz tylu postów jeden pod drugim, bo zarobisz kartonik od modera. Żeby nie było off topu, na mojej łyżce mam cosik takiego. Tak dla porównania.pzdr
Schivelbein Napisano 25 Sierpień 2008 Autor Napisano 25 Sierpień 2008 dziki ale tylko ten pół księżyc sie zgadza mam inną korone i nie posiadam orzełka i pruba taka samapozdr
traper6 Napisano 26 Sierpień 2008 Napisano 26 Sierpień 2008 Niestety, nie mogłem uczestniczyć w dalszym ID, gdy musiałem uciekac do pracy. Ale widzę że sobie poradziliście bezemnie, no i super.Co do bliższej identyfikacji (określenia roku produkcji) na podstawie dodatkowych punc dodam tylko że :Cecha imienna, dodatkowa (w wypadku SCHIVELBEIN to "pochodnia) widniejąca przy pruskiej próbienie nie musi być cechą wytwórcy - moze być również cechą sprzedawcy. Odnośnie samej cechy próby można powiedzieć że jej trzy elementy (półksiężyc, korona i liczba ) spotyka się we wszelkich możliwych układach graficznych i w dowolnej kolejności, niekiedy nawet bywają przedzielone znakiem wytwórcy"....ostatnie ustępy ustawy jednoznacznie informują, że cechę ma stawiać wytwórca, lub sprzedawca - i ten ostatni jest odpowiedzialny za próbę..."Cytaty pochodzą z M. Gradowskiego naki na srebrze " str. 229.Gniewkos.Jeżeli Ci to nie sprawi kłopotu to wrzuć mi na priv link skąd pochodzi zdjątko które zamieściłeś z pruską próbą i pochodnią.Pozdrowaśki.
Pytanie
Schivelbein
-srebro pruba 800(bynajnmiej tak pisze)
-ma bicia
54 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.