Skocz do zawartości
  • 0

Srebrny kieliszek do ID.

Słuszny

Pytanie

Napisano

Witam.Ostatnie trafienie z rozbiórki domu.Czy ktoś mógłby napisac coś na temat tego kieliszka?Judaika czy cos innego?Dom przed wojna był własnoscią ówczesnego przedsiębiorcy"

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie jest to ten typ.ogolnie z tego co wiem kieliszki te nie byly cynowe, przewaznie sreberko rzadko z mosiadzu.charakterystyczny jest dla nich powtarzajacy sie motyw widoku na synagoge na przemian z motywem roslinnym i tak w kolo.pozdrawiam
Napisano

Witam.Ostatnie trafienie z rozbiórki domu.Czy ktoś mógłby napisac coś na temat tego kieliszka?Judaika czy cos innego?Dom przed wojna był własnoscią ówczesnego przedsiębiorcy"

Napisano
Kidusz (hebr. קידוש, poświęcenie) - modlitwa zmawiana przez wyznawców judaizmu nad kielichem wina jako forma uświęcenia Szabatu zgodna z przykazaniami Dekalogu: Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić (Wj 20,8[1]). Kidusz jest modlitwą na rozpoczęcie Szabatu. Zmawia się go w formie błogosławieństwa nadchodzącego święta.

tak, tak, masz rację...
Napisano
Dzięki MOZIX29 za odpowiedź, pewnie jeszcze wiele czasu upłynie zanim uda mi się go jakoś zidentyfikować... a czy napis na nim jest po hebrajsku, czy to jakieś inne pismo?
Pozdrawiam
Napisano
Pozwólcie że się podłącze pod tą identyfikacje - czy to przypadkiem też nie taki kielich? http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=508950#509060
opisany jako cynowy, ale nie znam się na metalach, może to i srebro :P Mój posiada jedną malutką (około milimetra)punce, bardzo głęboko wybitą i niestety nieczytelną.
Napisano
jest to zydowski kieliszek kiduszowy do picia wina.nie jest czescia zadnej zastawy.szanujacy sie zyd mial go zawsze przy sobie na specjalna okazje:)pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie