Skocz do zawartości
  • 0

Stara broń drzewcowa ???

ra_v

Pytanie

Napisano

Wpadło mi w ręce coś takiego - dwa rózne wzory. Długość z drzewcem - około 2m. Na fotkach w porównaniu z jataganem widać skalę. Co to może być. Coś co było kiedyś bronią drzewcową czy radosna twórczość ludowa ?
Pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy miałeś przyjemność odwiedzić wystawę uzbrojenia z Ermitażu prezentowaną w Muzeum Zamkowym w Malborku?
Napisano

Wpadło mi w ręce coś takiego - dwa rózne wzory. Długość z drzewcem - około 2m. Na fotkach w porównaniu z jataganem widać skalę. Co to może być. Coś co było kiedyś bronią drzewcową czy radosna twórczość ludowa ?
Pozdro

Napisano
Z całą pewnością nie jest to nic myśliwskiego- byłoby całkiem bezużyteczne w lesie. Wygląda to raczej na rekwizyty dla jakiejś straży, na przykład przy grobie Chrystusa na Wielkanoc.
Napisano
...byłoby całkiem bezużyteczne w lesie. ...
a kłuciu dzika mauserowskim bagnetem (na drzewcu) słyszałeś...

a o chodzeniu na niedźwiedzia" z oszczepem...

i jeszcze raz fotka http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum22/1saujagdwithsaufeder.jpg

obiekt większy" - raczej nie był stworzony do długiego drzewca...
ale mały" jak najbardziej

dla teatru - straży - mało bojowy wygląd - partyzana i halabarda - jest bardziej reprezentacyjna i popularniejsza...
Napisano
Kopijnik- w lesie używano zupełnie innych broni drzewcowych- rohatyn. A jak sobie wyobrażasz atak na niedźwiedzia albo dzika tymi tutaj wynalazkami widocznymi na zdjęciach??? To szersze nadaje się co najwyżej do strącania jabłek z drzewa, to węższe ewentualnie do płoszenia lisów z nor.
Napisano
rozwijam...
http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum22/fot_copy.jpg
które z technologii użytych w tej eplice" są adekwatne do XV w.
wiązanie rzemienia?
-------------
dlatego nie uważam jej za porządną"...
Napisano
O widzę, że niechcący wywołałem polemikę - ale zdrową. Dzięki za wszelkie sugestie. Te ekwizyty" - były raczej użytkowe niż ozdobne. Widoczne są ślady ostrzenia na krawędziach obu przedmiotów - to była raczej kiedyś użyteczna i raczej poważna roń". Co do osadzenia to większy jest osadzony na drzewcu o sporo większej średnicy i jest sporo cięższy.
Pozdro
Napisano
Aha.
Przyszło mi do głowy jeszcze jakieś staroświeckie ustrojstwo do przycinania gałezi, drzew owocowych?
Sam nie wiem. Pochodzi to ze żródła razem z przedmiotami czysto militarnymi - prezentacja w Naszych Odkryciach. Tak, że chociaż leżało koło militarki. He he.
Zdrów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie