bandolero Napisano 15 Sierpień 2008 Autor Napisano 15 Sierpień 2008 Taki oto artefakt znalazłem w ruinach dworku, chyba w okolicach stajni. Jest to grubościenna rura, wykonana z żeliwa, posiada charakterystyczne skrzydełka i wybitą liczbę, widoczną na zdjęciu. Co to może być?
bandolero Napisano 16 Sierpień 2008 Autor Napisano 16 Sierpień 2008 Fraktal, dziękuję za pomoc, myślę że zapewne się nie mylisz. Ale pewne wątpliwości we mnie pozostały, bo ta rura jednak różni się nieco od tych ze zdjęcia, choćby tym, że jest wykonana z żeliwa, o czym świadczy charakterystyczne pęknięcie. Pozdrav z lasu.
bandolero Napisano 16 Sierpień 2008 Autor Napisano 16 Sierpień 2008 Bjar, proszę o wyjaśnienie, co to jest ta uksa"?
fraktal Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 Masz rację, dobrze zauważyłeś, że tak pęka nie stal ale żeliwo. Ale jak czytamy: Buksa (buksza) żeliwna tuleja do drewnianego koła wozu, wmontowywana w piastę koła; spełniała rolę łożyska tocznego;" Więc wszystko pasuje. Dzięki bjar_1 za powiedzenie jak się to nazywa.Cytat stąd: http://64.233.183.104/search?q=cache:RmGg_W2K2lYJ:ksabak.republika.pl/rzemioslo.htm+buksa+w%C3%B3z&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl
fraktal Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Zgadza się. Element od osi wozu, bryczki.
bandolero Napisano 15 Sierpień 2008 Autor Napisano 15 Sierpień 2008 Panowie, jestem wdzięczny za identyfikację :) A czy ma ktoś może jakąś fotkę tego elementu w odpowiednim kontekście, bo nie mogę skumać, jak to było zamontowane w kole?
Y-aero Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Przyłanczam sie do prośby kolegi bandolero(prosze o jakąś fotke) bo jakoś też togo niewidze w bryczce.Element wygląda na cholernie ciężki.A teskrzydełka"wyglądają żywcem jak pozostalości lotek.
fraktal Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Panowie na bank od koła. Raz takie coś na osi widziałem, ale nie zrobiłęm zdjęć. Sprzątałem kiedyś na starym gospodarstwie i było tego kilka sztuk (poprzedni właściciel był kawalerzystą i pasjonowały go konie, hodował kilka). Takie zdjęcia znalazłem w necie. To nie to ale podobne. Element zaznaczony na zielono (dwie kropki ale to powinien być jeden element- ta tuleja) jest podobny i to coś podobnego i podobne zastosowanie. Tyle mogę w tej chwili pomóc.
fraktal Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 3 Te piórka/skrzydełka chyba na zasadzie wpustu zazębiały się w środku koła. Ale na tych zdjęciach które wkleiłem ich nie widzę. Możliwe, że one są widoczne dopiero po zdjęciu, rozłożeniu koła. Ale to coś takiego.
fraktal Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Też bez skrzydełek, ale teraz widać co mam na myśli. Na zdjęciu cała oś z tulejkami.
bandolero Napisano 16 Sierpień 2008 Autor Napisano 16 Sierpień 2008 Panowie, dziękuję za identyfikację, teraz nabrałem pewności że jest ona prawidłowa.
Pytanie
bandolero
Taki oto artefakt znalazłem w ruinach dworku, chyba w okolicach stajni. Jest to grubościenna rura, wykonana z żeliwa, posiada charakterystyczne skrzydełka i wybitą liczbę, widoczną na zdjęciu. Co to może być?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.