kowalinho Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 O kurczę. Jestem pod wielkim wrażeniem, kolego vis1939! Na podstawie takich uryweczków! Dzięki bardzo, już wiem na czym stoję ;-)Pozdrawiam!
kowalinho Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 Cholera, jeszcze raz.Takie dwie skrzynie znalezione przypadkowo do id. Chyba raczej niemieckie - ta większa ma metkę z niemieckimi napisami.Wojenne, powojenne?
kowalinho Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 I jakieś pierdoły, które w skrzyniach były siedziały.Eigentum der luftwaffe" to jak kojarzę własność luftwafe"?Najbardziej mnie ciekawi ten element pośrodku - skórzano - mosiężny, kojarzy mi się z polskim wyposażeniem (np. kabura do Visa, ramki na łopatki), ma przepust pośrodku.
kowalinho Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 Druga strona.Pomóżcie, koledzy ;-)
bjar_1 Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 Skrzynie niemieckie amunicyjne, szkoda że nie mają wklejek bo tak trudno dojść na 100% co zawierały.Porcelanka własność Luftwaffe" - b. popularna, od oranżady/wody mineralnej.
kowalinho Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 bjar_1 - dzięki! ;-)Czyli jak rozumiem skrzynki są sprzed 1945? W sumie i tak będą siedzieć sobie jako skrzynki na graty w piwnicy, ale miło zawsze wiedzieć co się ma ;-)Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 Tak, niemieckie wojenne. Co pisze na tej resztce wklejki?
kowalinho Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 Bardzo ciężko cokolwiek tam odczytać, ale wygląda że to była jakas instrukcja (?).Najwyraźniejsze jest tam słowo der Dynam(...)" - pewno chodzi o dynamit, ładunki wybuchowe.Poza tym strzępy słów (...)chsanlage(...)" (...)tian(...)tad", H(...)ral", Mi(...)ung"Jednym słowem masakra, ja takich rebusów nie jestem w stanie rozwiązać ;-)
bjar_1 Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 Jednym słowem masakra, ja takich rebusów nie jestem w stanie rozwiązać"...Ja też nie, ale może ktoś pomoże ;)
kowalinho Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 Znalazłem dosyc podobną skrzynkę na tej stronie, ale to niezbyt to...http://wehrmachts.kisten.free.fr/80mm_mo_grw34_boisx5.htm
Pytanie
kowalinho
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.