Skocz do zawartości
  • 0

klamerka I wojenna ?

knufi

Pytanie

Napisano

Mam pytanie, dzis dorwalem od pewnego starszego pana taką klamerke, ten pan opowiadal mi ze to jego dziadka bylo i ze jak obce wojsko przyszlo to on te Gott Mit Uns urwał by byc bezpieczniejszy a w latach bezpieczniejszych ptrzytwierdzil ja na srobkach poniewaz wąsy" uległy zerwaniu.. czy spotkal sie ktos z czyms podobnym by byly takie srobki ? i co radzicie mi z nia zrobic ? zostawic z tymi srobkami czy odkrecic ? Czekam na szpeców :))

Pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ktoś chyba majstrował przy tej klamerce ,wygląda jak by ktoś ta nakładkę przykręcił na śrubki ,to chyba nie jest oryginał choć bardzo go przypomina.
Napisano

Mam pytanie, dzis dorwalem od pewnego starszego pana taką klamerke, ten pan opowiadal mi ze to jego dziadka bylo i ze jak obce wojsko przyszlo to on te Gott Mit Uns urwał by byc bezpieczniejszy a w latach bezpieczniejszych ptrzytwierdzil ja na srobkach poniewaz wąsy" uległy zerwaniu.. czy spotkal sie ktos z czyms podobnym by byly takie srobki ? i co radzicie mi z nia zrobic ? zostawic z tymi srobkami czy odkrecic ? Czekam na szpeców :))

Pozdrawiam

Napisano
Gdzieś już widziałem podobna klamrę. Przylutowanie nie należało do najmocniejszych. Ja bym zostawił.

pozdr.
Napisano
hmm myslicie ze dobrze by bylo ja przetrzec preparatem np takim do czyszczenia instrumentow dentych ? czy zostawic w takim stanie jak jest ?
Napisano
klamerka napewno jest oryginałem. poniewaz dostalem ją od takiego bardzo starego dziadka :) on z racji tego ze bal sie represji to urwal kołeczko z Gott mit uns.. a po latach dopiero wrocilo to na miejsce.. niestety wąsiki z racji tego ze nie byly za trwałe odpadły, i ten dziadek przymocowal to w ten sposob jak na zdjeciu wyzej :)

pozdrawiam
Napisano
Klamerka oczywiście jest oryginalna, tylko kolega knufi może nieco za bardzo ja wypolerował, ale to już kwestia gustu. Nakładka była pierwotnie mocowana 2 nitami, a nie na wąsy. Otwory na nity skłoniły pewnie dziadka do nawiercenia nakładki i zamocowania jej na śruby. Rozwiązanie dość obskurne, jak bym te śruby usunął, pomimo, że zostaną brzydkie dziury. Sam wykopałem 2 pruskie klamry tego typu i w jednej z nich nity odpadły. Nakładkę po prostu delikatnie przykleiłem.
Napisano
No troche za bardzo sie swieci.. ale to wina tego ze preparat do czyszczenia trąbek tak ja wyszorowal.. ale jako iz jest to mosiądz z czasem wypłowieje. Pozdriawiam

mysle wlasnie jakby te srobki usunac by wygladala ladniej..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie