Geo Posted August 8, 2008 Author Posted August 8, 2008 Przepraszam, ale opis tematu nie załadował się. Fant znaleziony na Pomorzu w głębokim lesie. Żona twierdzi, że jest to pokrywka od garnka. Myślę że może to być średniowieczne umbo. Fant posiada w centralnej części gwiazdę 8-mio ramienną i wokół motywy spiralne. Może być wykonane z mosiądzu lub miedzi i pomalowane jakąś dziwną farbą. Czy ktoś rozszyfruje znalezisko ?
huk 100 Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 jak dobrze pamiętam to umbo chyba było z żelaza -pozdro
Lemeryt Posted August 9, 2008 Posted August 9, 2008 Witam Stawiam na Halsztat - powiedz Żonie że pokrywka ma około 2500 lat. Te z którymi ja się spotkałem były z reguły mniejsze (10 -12 cm). Podczas wykopalisk falery nie trafiają się często, Twój jest wyjątkowo ładny.Pozdrawiam
Geo Posted August 11, 2008 Author Posted August 11, 2008 Dzięki P.Lemeryt za wskazówki i opis. Nie miałem pojęcia, że istniały falery. Ten ze djęcia jest zbyt delikatny i za duży żeby mógł być używany w zyciu codziennym. Na Google nie ma za dużo opisów tego przedmiotu. Pozdro....
Lemeryt Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 WitamZnaleziony przez Ciebie przedmiot to tak zwany faler. Są one (przez archeologów) często znajdowane parami, choć w skarbach znajduje się pojedyńcze lub dwa różne.Są różne teorie co do zastosowwania falerów. Najsensowniuejsza z nich mówi że mocowano je do płaszczy - opończy zażucanych na plecy. Falery mocowano do płaszcza na wysokości piersi. Element który znajduje się w centralnym punkcie znalezionego przez Ciebie falera słuzył do zamocowania łańcyszka. Dwa spięte łańcuszki9em falery podtrzymywały opończę tak aby nie spadała z raqmi9on. Teori o przenośnej pokrywce do garnka nie znałem.Znaleziony przez Ciebie faler ma charakter znaleziska archeologicznego wykonany jest z brązy a to zielone to patyna licząca sobie sporo latek. Falery są charakterystyczne dla Halsztatu i końcówki epoki brązu ale może to być również późniejsza historia z wczesnym średniowieczem włącznie. Sprubuję to dzisiaj wydatować. ( :)Słowo faler w wolnym tłumaczeniu oznacz sinoniebieskiego ducha pojawiającego się w domostwach nad ranem. Obraca on dom w poszukiwaniu pokrywek do garnków :), starych legęd nie należy leceważyć !)Pozdrawiam
Lemeryt Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 To samo tylko bez ortografów :) przepraszamWitamZnaleziony przez Ciebie przedmiot to tak zwany faler. Są one (przez archeologów) często znajdowane parami, choć w skarbach znajduje się pojedyncze lub dwa różne.Są różne teorie co do zastosowania falerów. Najsensowniejsza z nich mówi że mocowano je do płaszczy - opończy zarzucanych na plecy. Falery mocowano do płaszcza na wysokości piersi. Element który znajduje się w centralnym punkcie znalezionego przez Ciebie falera służył do zamocowania łańcuszka. Dwa spięte łańcuszkiem falery podtrzymywały opończę tak aby nie spadała z ramion. Teorii o przenośnej pokrywce do garnka nie znałem.Znaleziony przez Ciebie faler wykonany jest z brązu a to zielone to nie farba a patyna licząca sobie sporo latek. Falery są charakterystyczne dla Halsztatu i końcówki epoki brązu ale może to być również późniejsza historia z wczesnym średniowieczem włącznie. Spróbuję to dzisiaj wydatować. ( :)Słowo faler w wolnym tłumaczeniu oznacz sinoniebieskiego ducha pojawiającego się w domostwach nad ranem. Obraca on dom w poszukiwaniu pokrywek do garnków :), starych legend nie należy lekceważyć !)Pozdrawiam
Question
Geo
zdjęcie nr 2
9 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.