Geo Napisano 8 Sierpień 2008 Autor Napisano 8 Sierpień 2008 Przepraszam, ale opis tematu nie załadował się. Fant znaleziony na Pomorzu w głębokim lesie. Żona twierdzi, że jest to pokrywka od garnka. Myślę że może to być średniowieczne umbo. Fant posiada w centralnej części gwiazdę 8-mio ramienną i wokół motywy spiralne. Może być wykonane z mosiądzu lub miedzi i pomalowane jakąś dziwną farbą. Czy ktoś rozszyfruje znalezisko ?
huk 100 Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 jak dobrze pamiętam to umbo chyba było z żelaza -pozdro
Lemeryt Napisano 9 Sierpień 2008 Napisano 9 Sierpień 2008 Witam Stawiam na Halsztat - powiedz Żonie że pokrywka ma około 2500 lat. Te z którymi ja się spotkałem były z reguły mniejsze (10 -12 cm). Podczas wykopalisk falery nie trafiają się często, Twój jest wyjątkowo ładny.Pozdrawiam
Geo Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Napisano 11 Sierpień 2008 Dzięki P.Lemeryt za wskazówki i opis. Nie miałem pojęcia, że istniały falery. Ten ze djęcia jest zbyt delikatny i za duży żeby mógł być używany w zyciu codziennym. Na Google nie ma za dużo opisów tego przedmiotu. Pozdro....
Lemeryt Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 WitamZnaleziony przez Ciebie przedmiot to tak zwany faler. Są one (przez archeologów) często znajdowane parami, choć w skarbach znajduje się pojedyńcze lub dwa różne.Są różne teorie co do zastosowwania falerów. Najsensowniuejsza z nich mówi że mocowano je do płaszczy - opończy zażucanych na plecy. Falery mocowano do płaszcza na wysokości piersi. Element który znajduje się w centralnym punkcie znalezionego przez Ciebie falera słuzył do zamocowania łańcyszka. Dwa spięte łańcuszki9em falery podtrzymywały opończę tak aby nie spadała z raqmi9on. Teori o przenośnej pokrywce do garnka nie znałem.Znaleziony przez Ciebie faler ma charakter znaleziska archeologicznego wykonany jest z brązy a to zielone to patyna licząca sobie sporo latek. Falery są charakterystyczne dla Halsztatu i końcówki epoki brązu ale może to być również późniejsza historia z wczesnym średniowieczem włącznie. Sprubuję to dzisiaj wydatować. ( :)Słowo faler w wolnym tłumaczeniu oznacz sinoniebieskiego ducha pojawiającego się w domostwach nad ranem. Obraca on dom w poszukiwaniu pokrywek do garnków :), starych legęd nie należy leceważyć !)Pozdrawiam
Lemeryt Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 To samo tylko bez ortografów :) przepraszamWitamZnaleziony przez Ciebie przedmiot to tak zwany faler. Są one (przez archeologów) często znajdowane parami, choć w skarbach znajduje się pojedyncze lub dwa różne.Są różne teorie co do zastosowania falerów. Najsensowniejsza z nich mówi że mocowano je do płaszczy - opończy zarzucanych na plecy. Falery mocowano do płaszcza na wysokości piersi. Element który znajduje się w centralnym punkcie znalezionego przez Ciebie falera służył do zamocowania łańcuszka. Dwa spięte łańcuszkiem falery podtrzymywały opończę tak aby nie spadała z ramion. Teorii o przenośnej pokrywce do garnka nie znałem.Znaleziony przez Ciebie faler wykonany jest z brązu a to zielone to nie farba a patyna licząca sobie sporo latek. Falery są charakterystyczne dla Halsztatu i końcówki epoki brązu ale może to być również późniejsza historia z wczesnym średniowieczem włącznie. Spróbuję to dzisiaj wydatować. ( :)Słowo faler w wolnym tłumaczeniu oznacz sinoniebieskiego ducha pojawiającego się w domostwach nad ranem. Obraca on dom w poszukiwaniu pokrywek do garnków :), starych legend nie należy lekceważyć !)Pozdrawiam
Pytanie
Geo
zdjęcie nr 2
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.