michu1978 Posted August 4, 2008 Author Posted August 4, 2008 witampochodze z miasta koła i interesuje mnie historia zamku kolskiego. ostatnio czytałem troche na jego temat oraz jak kiedys słyszałem ze isntnieje przejscie podziemne miedzy zamkiem a klasztorem mieszcacym se w miescie. na tomiast an internecie wyczytałem ze zamek ma jakies piwnice podziemne które kiedys na poczatku XX w były penetrowane i że znaleziono tylko z beczki z winem. własnie to mnie bardziej zainteresowało. i własnie zwracam sie do kogos kto mieszka w kole lub w okolicach albo wogóle do kogos czy ktos słyszał na ten temat i czy cos wie. bo ostanio byłem na zamku i sie jemu przyglądałem i tak sie zastanawiałem niby gdzie to miało byc wejscie do tych piwnic albo nawet do podziemia. tak samo mnie zastanawia gdzie tez miało byc wejscie do podziemi w klasztorze??prosze o jakiekolwiek informacje na ten temat czy te z gdzie mozna to poszukac
skyluke Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 Włóż to wszystko między bajki i legendy. Zamek kolski leży na kępie w dolinie Warty , podobnie miasto, między nimi zawsze były mokradła i starorzecza. Ze względu na wodę żaden tunel nie ma tam prawa bytu. Jedyne podpiwniczenia mogły być pod domem zamkowym lub tzw. wieżą łokietkowską (obecnie dziura w murze zachodnim) Takie bajki w każdym mieście krążą, jeden starzec opowiadał mi jak jeździł kiedyś rowerem przez tunel z Chojnic do Człuchowa ;)))Pozdro
michu1978 Posted August 5, 2008 Author Posted August 5, 2008 własnie mi chodzi raczej o te podpiwniczenia gdzie je mozna by było szukac. bo jezeli chodzi o to przejscie podziemne to tez wg mnie to by nie miało sensu.bo w latach 70 wiem ze były prowadzone badania archeologiczne na zamku i własnie jestem ciekaw czy udało im sie odnalezsc te wejscia do piwnic czy tylko powierzchownie były prowadzone. bo jezele chodzi o tzw. wieze łokietka to tylko pozostały resztki fundamentów juz tak zarosniete.
michu1978 Posted September 1, 2008 Author Posted September 1, 2008 witam cie tendrzakua masz takie zdjecia gdzie widac te obory itpbo szukałem ale jakos mi nie wpadływ o czy tak to jestes z kołapodje ci moje gg gdze mozemy sobie popisac6570116daj znac
tendrzak Posted September 7, 2008 Posted September 7, 2008 najprościej zobczyć to na gwaszu Stronczyńskiego akwarela z pierwszej połowy XIX wieku Atlas IV lub mini reprodukcja w książce Zamki w Polsce Bohdana Guerquin wyd Arkady 1974 str 155. Na akwareli widać czubek strzechy dachu domostwa które było posadowione od wieży wzdłóż muru do jego połowy, a druga połowa najprawdopodobnie to była nisko sklepiona drewniana obora , niestety z budowli drewnianych tak po gospodarstwie jak i po oborze nic nie pozostało, najwyżej wykopaliska mogą potwierdzić resztki pali drewnianych zbutwiałych w podłożu. Raczej nie radzę kopać na zamku bo to zabronione ustawą o ochronie dóbr kultury, pozatym jak by weszli archeolodzy w rozkopany teren to d.. a nie wykopaliska bo cała warstwa kulturowa jak zostanie przekopana to kompletnie nie da odpowiedzi na zabarwienie historyczne budowli w czasie stuleci, i wartość historyczna wykopalisk jest bliska zeru.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.