Skocz do zawartości

Znaki Taktyczne na mapach z 1939

kondek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pytanko .Potrzebuje odcyfrowac troche znaków taktycznych na mapach wojskowych(szkicach).Na wiki znalazlem jakies podstawy ale nie moim zdaniem wszystkich( w goglach slabiutko).Czy moze ktoś podać jakieś link do strony lub jakaś literature regulamin gdzie moge to znalezc ?? Dzięki serdecznie.
Napisano
Witam
Chodzi mi o znaki taktyczne Polskie.Te kilka podstawowych które znalazłem niestety nie na wiele mi sie przydały. Opisy w miare ale np co oznacza biało-czarne kółko (znak poodstawowy obiekt logistyczny) przedzielone po ukosie lub podobnie podzielony kwadrat ( znak podstawowy jednostka ).To wszystko na szkicach które posiadam ma sie nijak do opisów walk.
Dzieki
Napisano
Witam
Najlepiej jak by byly to stare polskie regulaminy z okresu miedzy wojennego albo powojenne również polskie .Jakby ktos miał było by super.
Napisano
Znaki konwencjonalne obowiazujace w 1939 byly wg rozkazu tajnego Sztabu Glownego z 1938 (SG oddz. IV l. dz. 175 tjn. 38). Niestety nie mam kopii tego rozkazu. W PSZ w 2WS Cz 1 Tom 1 jest wykaz znakow na oddzialy ale na razie moj skaner nie dziala. Albo bedziesz musial poczekac, albo podaj na priva adres pocztowy (nie e-mail!) to ci wysle ksero.
Napisano
Witaj
Dzieki slicznie za pomoc. Poczekam na wersje elektroniczną.
Czy to oznacza ,że dla każdego oddziału były inne znaki taktyczne ??? .Na szkicach widnieją znaki taktyczne opisujące np artylerie , sztab,czołg,pluton wskazujące np kierunek marszu,czy kierunek ataku itp.Jeżeli dobrze Cie zrozumiałem to posiadasz wykaz znaków taktycznych którymi oznaczone były polskie jednostki .
Napisano
Dokladnie tak. Zreszta w kazdej armii tak bylo i jest.
Znak pokazywal szczebel oddzialu (tzn patrol, druz, plut, komp, dyw, baon, pulk etc); bron/sluzbe (tzn piechota, art, kaw, saperzy, sl zaopatrzenia etc) i specyficzny typ (np strzelcy, ckm, plot, pomiary) oraz 'kaliber' tzn bateria artylerii plot moze byc 40mm albo 75mm.

Czego mi brakuje to znakow konwencjonalnych okreslajacych kierunki/typy marszu, pasy dzialania, linie lacznosci, pola ogniowe, pola minowe itd. Gzi mi sie po glowie ze gdzies mam zestaw znakow konwencjonalnych saperskich (ale stary z poczatku lat 30tych), a pewna ilosc znakow konwencjonalnych lacznosci mozna wydedukowac ze szkicow i szablonow ktore mam w kolekcji.
Napisano
Witam .
Udało mi się znaleźć znaki taktyczne na stronie mapwig.W opracowaniu mjr. Gąsiewicza .Są tam znaki topograficnze jak i znaki taktyczne.Zakładka literatura. Krzychub miał częściwo racje -Dzieki
W tym pdf jest sporo znakow jednak dalej nie ma tych co mnie interesuja.Kwadrat zpodzielony przekatna - zamalowany jeden trojkąt oraz kółko podzielone średnica z zamalowana połówką.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie