thureg Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Napisano 30 Lipiec 2008 Witam!Kilka dni temu byłem u rodziny na wiosce niedaleko Tomaszowa Lubelskiego. Jakieś 20km na wschód od TL znajduje się Wieś Gródek. [pksem peron chyba 5 na Wolę Gródecką] W danej wsi stary cmentarz. Babcia opowiadała mi, że pewni ludzie szukali tego cmentarza, ponieważ (gdzieś...) zapisane było, że w jednym z grobów jest skarb. Owi ludzie podróżowali i szukali właśnie tego Gródka (w Polsce i nie tylko jest kilka Gródków). W końcu znaleźli Gródek -> cmentarz -> grób -> skarb. Mam pytanie w związku z tym. Czy ktoś wie co to za skarb był? Historia autentyczna, ale uproszczona. Poniżej przedstawiam zdjęcia tego grobu.To grób rodzinny, ale tylko po 1 stronie tablicy coś dało się odczytać: Feliks Tuszyński Zmarł dnia 13 kwietnia 1831r w 47 roku życia. Proszę o pobożne za duszę Feliksa wspomnienie.
thureg Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Napisano 30 Lipiec 2008 Na cmentarzu znajdują się również inne ciekawe groby.
thureg Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Napisano 30 Lipiec 2008 Wiele ludzi na grobach ma napis: zginą od kul okupanta, poległ za ojczyznę itp.
thureg Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Napisano 30 Lipiec 2008 Okolica ma ciekawą i straszną historię. Może jest ktoś z tamtych rejonów i zna jakieś opowieści?PS Oczywiście potępiam okradanie grobu, ale ciekawi mnie co tam mogło być.PS2 Okolice TL są naprawdę bardzo ciekawe drogi gruntowe w okolicznych wsiach (w kierunku Woli Gródeckiej) wysypane są jakimś piaskowcem, mały spacer po deszczu i muszelki sprzed milionów lat same wychodzą na wierzch. Gradka dla archeologa amatora i raczej na pewno legal. Jakby ktoś chciał mogę się pochwalić swoimi muszelkami.PS3 Okolice TL to też Bełżec i tragiczny koniec ponad 500 tysięcy istnień ludzkich... [*]
8total4 Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 http://odkrywca-online.pl/zamosctomaszow-lubelski-co-w-trawie-piszczy-cz-2-,633831.html#633831
Ravfal Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Gródek to moje rodzinne strony, jadąc tam pewnie przejezdzałes przez wieś Wierszczyca, tam właśnie sie wychowałem. Fakt jest wiele różnych histori i legend z okolicy ale o tym skarbie niestety nigdy nie słyszałem.Na tym cmentarzu jest pochowanych wielu moich bliskich więc dosyć często go odwiedzam ale o skarbach niestety nic niewiem...
thureg Napisano 31 Lipiec 2008 Autor Napisano 31 Lipiec 2008 A ten grób kojarzysz? Znajduje się on na środku cmentarza. Łatwo go dostrzec. Może masz jakiś znajomych z Gródka i oni coś wiedzą na ten temat?
Ravfal Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 Tego grobu jakoś nie kojaze. Znajomych z grodka mam sporo i popytam...
mariusz30 Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 Witam wiem coś na temat ludzi szukających Gródka ale nie tylko w Polsce ale również w europie zaczęli od Rosji i zakończyli koło Tomaszowa . Wiem ze znaleźli to czego szukali a była to mapa a chodzi tu o grób Paluszyńskich .
ms Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 to tak pól Polski wiedziało, że jacyś ludzie biegają po grobowcach w poszukiwaniu mapy? :-)Dość osobliwe...
thureg Napisano 10 Sierpień 2008 Autor Napisano 10 Sierpień 2008 I teraz pytanie jeśli mapa to do czego? ( Tylko nie odpowiadajcie, że do skarbu...)
Shizo Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 pewnie to mapa do zakopanej skrzyni z marozkami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.