Skocz do zawartości

Grób, skarb i inne ciekawostki [okolice TL]

thureg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Kilka dni temu byłem u rodziny na wiosce niedaleko Tomaszowa Lubelskiego.
Jakieś 20km na wschód od TL znajduje się Wieś Gródek. [pksem peron chyba 5 na Wolę Gródecką] W danej wsi stary cmentarz. Babcia opowiadała mi, że pewni ludzie szukali tego cmentarza, ponieważ (gdzieś...) zapisane było, że w jednym z grobów jest skarb. Owi ludzie podróżowali i szukali właśnie tego Gródka (w Polsce i nie tylko jest kilka Gródków). W końcu znaleźli Gródek -> cmentarz -> grób -> skarb. Mam pytanie w związku z tym. Czy ktoś wie co to za skarb był? Historia autentyczna, ale uproszczona. Poniżej przedstawiam zdjęcia tego grobu.

To grób rodzinny, ale tylko po 1 stronie tablicy coś dało się odczytać: Feliks Tuszyński Zmarł dnia 13 kwietnia 1831r w 47 roku życia. Proszę o pobożne za duszę Feliksa wspomnienie.

Napisano

Okolica ma ciekawą i straszną historię.
Może jest ktoś z tamtych rejonów i zna jakieś opowieści?

PS Oczywiście potępiam okradanie grobu, ale ciekawi mnie co tam mogło być.

PS2 Okolice TL są naprawdę bardzo ciekawe drogi gruntowe w okolicznych wsiach (w kierunku Woli Gródeckiej) wysypane są jakimś piaskowcem, mały spacer po deszczu i muszelki sprzed milionów lat same wychodzą na wierzch. Gradka dla archeologa amatora i raczej na pewno legal. Jakby ktoś chciał mogę się pochwalić swoimi muszelkami.

PS3 Okolice TL to też Bełżec i tragiczny koniec ponad 500 tysięcy istnień ludzkich... [*]

Napisano
Gródek to moje rodzinne strony, jadąc tam pewnie przejezdzałes przez wieś Wierszczyca, tam właśnie sie wychowałem. Fakt jest wiele różnych histori i legend z okolicy ale o tym skarbie niestety nigdy nie słyszałem.
Na tym cmentarzu jest pochowanych wielu moich bliskich więc dosyć często go odwiedzam ale o skarbach niestety nic niewiem...
Napisano
A ten grób kojarzysz? Znajduje się on na środku cmentarza. Łatwo go dostrzec. Może masz jakiś znajomych z Gródka i oni coś wiedzą na ten temat?
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam wiem coś na temat ludzi szukających Gródka ale nie tylko w Polsce ale również w europie zaczęli od Rosji i zakończyli koło Tomaszowa . Wiem ze znaleźli to czego szukali a była to mapa a chodzi tu o grób Paluszyńskich .
Napisano
to tak pól Polski wiedziało, że jacyś ludzie biegają po grobowcach w poszukiwaniu mapy? :-)

Dość osobliwe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie